maskaz Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 Oto story (jak ktos ma ochote to smiac sie do woli;) ) Gdzies kiedys natrafilem na info na necie, a mianowicie takie ze Gnome wypuscil nowosc dla Suse zwana Slab, szperalem, szukalem, ale dla FC pakietu nie znalazlem (kompilowanie?; raczej nie konecznie) Przerwalem poszukiwania, az ni stad ni z owad pojawila sie wersja 2.18 Gnom'a (wersja developmnet dla FC7). Pomyslalem ze moze tam znajde mojego "Swietego Grala" i zabralem sie za update. Meczarnia z zaleznosciami, ogolnie barbranie sie dobre 2 dni. Jak juz instalacja i babranie zakonczylo sie sukcesem, okazalo sie ze o Slab'ie ani widu ani sychu. No to jeszcze raz google i poszukiwania. W koncu znalazlem, wersje dl FC 5, ktoraz juz mialem instalowac gdy natrafilem na wersje dla FC 6. Sciagnalem obie na dysk i zabralem sie do dziela. 2 razy klik, "tak chce zainstalowac" -> sprawdzanie zaleznosci-> instalowanie i nagle.... Missing Dependency: libdbus-1.so.2 is needed by package slab chwila zwatpienia, ale okazalo sie ze byl to pakiet dla fc5 wiec mogl nie "dzialac". 2 razy klik we "wlasciwy" pakiet ->sprawdzanie zaleznosci -> bla bla bla i... [('file /etc/gconf/schemas/control-center.schemas from install of slab-0.6.2-4 conflicts with file from package control-center-2.18.0-1.fc7', (7, '/etc/gconf/schemas/control-center.schemas', 0L)), ('file /usr/lib/libslab.so.0.0.0 from install of slab-0.6.2-4 conflicts with file from package control-center-2.18.0-1.fc7', (7, '/usr/lib/libslab.so.0.0.0', 0L))] (dobre co nie ) i rece mi opadly, rozwiazywanie zaleznosci pomiedzy pakietami od FC6 i F7 nie ma sensu ,bo yum wypluwa to: Removing: control-center i386 1:2.18.0-1.fc7 installed 8.5 M Removing for dependencies: compiz i386 0.0.13-0.32.20060817git.fc6 installed 1.9 M gnome-session i386 2.16.0-3.fc6 installed 1.3 M gnome-volume-manager i386 2.15.0-2.fc6 installed 1.9 M orca i386 2.18.0-1.fc7 installed 5.2 M pirut noarch 1.3.4-1.fc7 installed 1.1 M Wiec sie was pytam, czy jest mozliwosc dodania jakos biblioteki libdbus-1.so.2, zeby podczas zainstalowania ja widzial? (dodam ze sciganalem starsza wersje dbus, rozpakowalem i wrzucilem w wyznaczone miejsce w systemie ale i tak jej nie widzi) Please help! ([code] - listing do 15 linijek, [codebox] - listingi dluzsze niz 15 linijek. Przed wyslaniem posta warto zrobic jego preview. Jak widzimy, ze cos jest niezbyt czytelnie, to edytujemy post. WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Marzec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 znaczniki CODEBOX nie zawsze sa dobre czesto wystarczy CODE... Nie wiem co to Slab ale skoro bylo dla FC5 a nie ma dla FC6 ani F7 to moze znaczyc, ze to jakis zbedny ciezar i zostal wycofany?? poza tym check this out yum whatprovides nazwabiblioteki i ty sie zabierasz sie za eksperymenty? poza tym moze i jest pozno ale odnosze wrazenie, ze piszesz chaotycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 Nie wiem co to Slab ale skoro bylo dla FC5 a nie ma dla FC6 ani F7 to moze znaczyc, ze to jakis zbedny ciezar i zostal wycofany?? No nie do końca Fajna rzecz. To jest to menu ze SLED 10. (_na prawdę_ → naprawdę) ORT fajne i przyjemne. Używałem SLABa w FC5 i też mi go brakowało w FC6 Miałem ten sam problem przy próbie instalacji paczki dla FC5 - tej samej biblioteki mi brakowało (yum nie znajduje jej przez whatprovides ). Więc sobie przebudowałem z src.rpm Jeśli ktoś byłby zainteresowany gotową paczką to mogę udostępnić Oczywiście można też samemu przebudować - paczka src jest tu: http://www.chabotc.nl/slab/ . Wymaga tylko sporej ilości develi do doinstalowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 znaczniki CODEBOX nie zawsze sa dobre czesto wystarczy CODE... Moj blad. WalDo na szczescie poprawil za co dzieki wielkie. i ty sie zabierasz sie za eksperymenty? A dlaczego nie? Imputujesz moze cos? Najprosciej jest rzec: "Wolnosc Tomku w swoim domku" i pozwol ze jednak sobie "poeksperymentuje". Jeśli ktoś byłby zainteresowany gotową paczką to mogę udostępnić Jak najbardziej bylbym zainteresowany, ale najprawdopodobniej przez lekki rozjazd w pakietach pomiedzy FC6, a F7 wyskoczy "Missing Dependency" Ale jak udostepnisz to bede wdzieczy, "poeksperymentuje" sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 Ale jak udostepnisz to bede wdzieczy, "poeksperymentuje" sobie. Proszę bardzo http://www7.spread-it.com/dl.php?id=e6473b...ce532d4e3084937 Jak nie będzie działać, to zawsze możesz sobie przebudować pakiet src do którego linka podałem wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 Dzieki wielkie, ale niestety te same problemy co z pakietem do FC6 pobranym wczesniej z sieci. Chyba pomysle nad przebudowa pakietu, ale lenia mam strasznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi