lolobo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Zainstalowałem sobie FC6 i wszystko było by pięknie gdyby system wykrył moją karte sieciową. Sciągnołem sobie coś ze strony Nvidia (niby sterowniki ale pod fc5), ale nie pomogło, dalej system nie znajduje mojej karty. Próbowałem ją samemu dodać, ale nie wyszło. (mojej nie było na liście wyboru). Płyta NF7II na nForce2 Ultra 400 karta zintegrowana IC Plus IP1000 Gigabit Ethernet. Jestem totalnie zielony jeśli chodzi o Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolobo Napisano Marzec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2007 Próbowałem rozwiązać samemu ten problem, ale bez skutecznie. Na początku ściągnąłem drivery ze strony nvidi "forcedeth", do fc5 zainstalowałem ale nic się nie stało. Po tem znalazłem http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=33549 postępowałem zgodnie z instrukcjami i tak samo jak tam nic nie osiągnąłem. Teraz znalazłem 2.09f.zip. Postępuję zgodnie z zawartym tam plikiem txt. b. for kernel 2.6.x ------------------- #make all => generate ipg.ko #insmod ./ipg.ko #ifconfig eth0 xxx.xxx.xxx.xxx netmask yyy.yyy.yyy.yyy eth0 is your network adapter,use "dmesg" to check it, ex: eth0, eth1... xxx is your ip address, ex: 192.168.102.211 yyy is your netmask address, ex:255.255.255.0 ======================================================================== example for Mandrake 10 automatically load: #make all => generate ipg.ko #uname -r #2.6.11-6mdk => Depending on various Linux versions #cp ipg.o /lib/modules/2.6.11-6mdk/kernel/drivers/net => Just for Mandrake 10 example. #insmod ./ipg.ko (or ipg.o) #ifconfig eth0 xxx.xxx.xxx.xxx netmask yyy.yyy.yyy.yyy ======================================================================== ale już przy "make all => generate ipg.ko" wywala mi make: *** pusta nazwa zmiennej. Stop. Kurcze pomóżcie ludziska. Ta płyta główna ma trzy lata, musi być jakieś rozwiązanie tego problemu. Może da się to zrobić używając tych ostatnich sterowników ale coś inaczej trzeba wpisywać ?? Znalazłem jeszcze jakieś patche w stylu http://lkml.org/lkml/2006/8/21/41 ale nie bardzo wiem co z tym zrobić. Rozwiązanie: Zainstalowałem Ubuntu. Teraz wszystko działa bezproblemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi