Skocz do zawartości

Geforce 8800 Gts - Akceleracja I Inne

Informatykatw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

1. Właśnie zainstalowałem Fedorkę na nowy sprzęt (EVGA Geforce 8800 GTS na Asus P5N32-E SLI Plus) i mam problem z akcelerację.. Udało mi się zainstalować akcelerację na jądrze 2.6.18-1.2798 ale z binarki ze strony nvidi ;/ Na jądro 2.6.20-1.2933 nawet binarka nie chce wejść... Jeżeli chodzi o RPMy to nie ma szans... nie rusza (_wogóle_ → w ogóle) ORT. Myślę że jest tego przyczyną sterownik z seri 96xx dostępny w livnie, a 8800 jest wspierany od sterowników 97xx. Oczywiście mógłbym jakoś żyć na tych binarkach pod 2.6.18-1.2798, ale nie działa na tym beryl. Ponadto nawet na domyślnych sterach bez akceleracji dzieją się u mnie dziwne rzeczy - np gdy przeciągam jakąś ikonę nie am przeźroczystego tła pod ikoną i podpisem, tylko biały kwadrat. Gy minimalizuję jakieś okno, staje się ono czarne.. Jeżeli trzeba przeinstaluję system. Macie poysł jak sobie poradzić z tym problemem?

2. Mojej Fedorce ponadto najprawdopodobniej nie spodobał się nowy chipset - mam problemy z myszką (Logitech MediaPlay). Po jakimś czasie pracy (nie przekaczającym 10 mninut) nagle przestaje działać mysz jakby nigdy nic... Może znacie jakiś adres do sterowników do tej myszy, bądź dla mojego chipsetu? Fajne by były sterowniki - mysz posiada 11 przycisków !! i chętnie bym z nich zrobił użytek :rolleyes:

3. Przypomnijcie mi, jak się wyłączało pokazywanie ikon zamonowanych napędów na pulpicie?

4. Znacie może jakąś stronę (albo napiszecie mi tu) z informacją jakie paczki muszę zainstalować aby działały mi multimedia (mp3, DVD, wmv, avi itd..)

5. Tuner.. ech... z tym zawsze miałem problem.. Nie chodzi mi o to że nie działa - działa, ale nie mogę znaleść jakiegoś dobrego programu do jego obsługi ;/ Używam Zappingu, ale nie daje on najlepszej jakości obrazu i praktycznie nie mogę nagrać materiału z tunera w rozdzielczości więksszej niż 320x240 px. Jest taki programik jak MythTV, ale prędzej wyrwę sobie wszystkie włosy zanim uda mi się go zainstalować :lammer:

6. Gdzie, moi drodzy, znajduje się plik konfiguracyjny runleveli? Muszę zrobić taką operację, by przy wyłączaniu systemu usówał się katalog z konfiguracją kadu - fedorka w szkole :lol:

7. 5.1 w alsie? jak? :blink:

A tak poza tym Fedora Core 6 to najlepszy system jaki można sobie wymarzyć xD (pomijając to, co jest wadą każdego (_linuxa_ → Linuksa) ORT - słaba obsługa DirectX 9 i zerowa obsługa DirectX 10, co dla mojej karty jest ważne)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na pomoc !!

Kyvaith

Strasznie duzo tych pytan, na wiekszosc z nich znajdziesz odpowiedzi na forum... poszukaj.

W kwestii formalnej (punkt 1.) ;)

Na livnie sa 3 galezie sterownikow:

kmod-nvidia-legacy - w chwili obecnej zawiera stery w wersji 71.84

kmod-nvidia-96xx - w chwili obecnej zawiera stery w wersji 96.31

kmod-nvidia - w chwili obecnej zawiera stery w wersji 97.55

... wiec nie dokonca rozumiem z czym masz problem.

Z innej strony - wg strony nvidia.com aktualne linuksowe sterowniki dla kart bazujacych na chipsecie 8800 to 97.55, ale co ciekawe - jesli podejrzysz 'Supported Product List' dla 97.55 to... na liscie nie ma 8800 :) Czyzby nvidia nie wiedziala co produkuje? Nie, oni jak zwykle lekcewaza uzytkownikow innych niz jedynie sluszny system :(

BTW - wg nvidii: dla Visty poprawne sterowniki to 100.65, dla XP 97.92... dla linuksa 97.55 - ale chyba nie do konca.

Powodzenia