Skocz do zawartości

Su : Incorrect Password

cutthr0at

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno aktualizowalem sobie system uzywajac smart package manager 0.5 i od tamtej pory kiedy korzystam z konta normalnego uzytkownika
nie moge uruchomic zadnego programu ktory wymaga uprawnien root`a. Kiedy w terminalu wpisze "su -" i podam haslo root`a otrzymuje komunikat incorrect password mimo iz haslo sie zgadza.

Zmienilem juz wersje PAM na starsza(bo kiedy korzystalem z wersji dla fc7 (_wogle_ → w ogóle) ORT nie moglem korzystac z polecenia su -), dodalem zwyklego uzytkownika do grupy wheel, root ale nic nie pomoglo i nie wiem co dalej robic.

a tak pozatym, po dodaniu wpisu w pliku sudoers wheel all=all *.* zamiast komunikatu incorrect password otrzymuje niepoprawne haslo: http://haker.nie-spamuj.eu/hasla.html  ?!?!?!?

• 1 year later...
Witam,

niedawno aktualizowalem sobie system uzywajac smart package manager 0.5 i od tamtej pory kiedy korzystam z konta normalnego uzytkownika

nie moge uruchomic zadnego programu ktory wymaga uprawnien root`a. Kiedy w terminalu wpisze "su -" i podam haslo root`a otrzymuje komunikat incorrect password mimo iz haslo sie zgadza.

Zmienilem juz wersje PAM na starsza(bo kiedy korzystalem z wersji dla fc7 (_wogle_ → w ogóle) ORT nie moglem korzystac z polecenia su -), dodalem zwyklego uzytkownika do grupy wheel, root ale nic nie pomoglo i nie wiem co dalej robic.

a tak pozatym, po dodaniu wpisu w pliku sudoers wheel all=all *.* zamiast komunikatu incorrect password otrzymuje niepoprawne haslo ?!?!?!?

Przełącz Ctrl+Alt+F1, zaloguj się jako root, poleceniem chmod u+s /bin/su ustaw "s-bit" wyloguj się, wróć do X (u mnie Ctrl+Alt+F7) ... i gotowe ;)