Skocz do zawartości

Benq A51e -pomocy!

Art.B

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem w.w. sprzęt wyposażony w chińskiego Linuksa na pokładzie (coś w stylu Linpus czy jakoś tak...).

Ów system zainstalowany jest niechlujnie, nie widzi WLAN, karty dźwiękowej, oraz nie ma polskich znaków, więc postanowiłem zainstalować sprawdzoną FC6, kernel 2.6.18-1.2798.

Przy próbie instalacji w trybie graficznym instalator nie rozpoznał poprawnie grafiki i zakończyło się śniegiem na ekranie.

W następnym podejściu, tym razem w trybie tekstowym, niby wszystko OK ale do momentu partycjonowania-nie widzi dysku!!

(80GB SATA) Czyżby problemy z chipsetem SIS?? Brak sterowników?? Potem walczyłem z Ubuntu, który mimo że odpalił grafikę w trochę niewłaściwej rozdzielczości (bo nie miał 1280*800 i pulpit rozjechany na cztery) to również nie widzi dysku!

Ostatnim desperackim krokiem była próba załadowania Win XP (zabytek bez żadnego SP).

Na etapie ładowania instalatora bluescreen błąd pci.sys .

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Jakim cudem działa ten chiński wynalazek na jakieś dziwnej wersji kernela 2.6.12?

Czy moze nowsza wersja Windy chociaż pójdzie??(Skoro FC odmawia współpracy)

Jaki dokładnie chipset?

Audio

RealTek

RealTek Azalia ALC260H

5.10.0.5286

5GA0431W

Bluetooth

Foxconn

T60H928.04

5.0.1.1700

5GB0131W

LAN

SiS

SiS 191

2.0.1039.1060

5GT0131W

Modem

Foxconn

T60M893.09

2.1.70.0

5GM0231W

TouchPad

Synaptics

TM51PUZG78 (pb-free)

8.3.0.0

5GT0131W

VGA

SiS

307LV

6.14.10.3760

5GV0431W

WLAN

QMI

EM100/EM200

Driver : 4.2.2.14

UI : 4.2.0.384

5GG0231W

Tyle na ten temat...chipset pewnie zintegrowany z grafiką wiec chyba SiS 307LV. Wydaje mi się że FC nie obsługuje tej grafiki, a z dyskiem to chyba nie ma sterownika do kontrolera SATA. Mam stery na płytce pod Winde, ale to chyba niewiele pomoze. Windy też sie nie da zainstalować bo wywala błąd pci.sys , pewno też mu brak sterownika SATA, trza by pewno nLite i dołożyć stery do instalki windy, ale mi zależy mimo wszystko na Linuksie...

Zgadza się. Z chińskim Linuksem Linpus. kernel 2.6.12, dziwny jakiś, a poza tym nie rozpoznaje karty dźwiękowej i wifi.Ten ma widocznie dokompilowane stery do tego chipsetu.

W Ubuntu rozwiązałem problem rozdzielczości ekranu, widzi kartę dźwiękową ale nie widzi dysku , bo dysk jest na SATA i nie ma widocznie drivera do kontrolera SATA. Spróbuję chyba XP scalić ze sterami dołączonymi na płytce za pomocą nLite i zainstalować, bo co mi po sprzęcie z niefunkcjonalnym systemem i bez netu...