Skocz do zawartości

Problem Z Dvd W Mplayer

booba

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam problem z odtwarzaniem DVD w MPlayerze. Po wybraniu Play DVD startuje tylko pierwsza scena (czasem i nie), po czym na ekranie ponownie pokazuje sie logo MPlayera. Gdy probuje 'ominac' sceny poczatkowe, korzystajac z 'next' poczas trwania sceny biezącej to dziala to tylko na niektorych filmach. DivXy i VCD śmigają.

może nie jest to odpowiedź do tycząca mplayera ale polecam Tobie zastosować się do strony poradnik.fedorapl.org jest tam opisane jak odtworzyć film DVD (u mnie działa)

Kodeki i oprogramowanie do odtwarzania filmów

Do odtwarzania filmów najlepszym programem jest Mplayer, jednak Totem też jest dobry (na pewno lepiej radzi sobie z filmami DVD). Aby zainstalować te programy wpisz w konsoli:

su -

yum install mplayer-gui

echo -e "remove totem\n install totem-xine libdvdcss libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell

PS odpal mplayera z konsoli i pokaż jakie błędy Ci wywala

Postepowalem zgodnie wlasnie z tym poradnikiem. Totem-xine i (xine) nie dziala (_wogole_ → w ogóle) ORT, poniewaz jest problem z najnowsza biblioteka libxine (z livny). Wyczytalem gdzies ze trzeba pobrac starsza wersje tej biblioteki i recznie zainstalowac. Ale to jest osobna sprawa poniewaz z tego odtwarzacza i tak zadko korzystam. Najbardziej zalezy mi na Mplayerze. Co wywala konsola napisze jak wroce do domu.

• 3 weeks later...
Totem-xine i (xine) nie dziala (_wogole_ → w ogóle) ORT,

Trochę bez sensu jest posiadanie dwóch odtwarzaczy opartych na tych samych bibliotekach/kodekach ale twoja sprawa. Osobiście używam Totema na gstreamie i Mplayera i jeszcze problemów nie miałem, no poza jednym DVD z Gazety Wyborczej, ale tamtej płyty na żadnym komputerze nie dało się odpalić.