Lukasz69 Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 Pisze sobie rozne zadania - natknalem sie na pewien problem. Kod wyglada tak: char czytaj[200]; short int ilewierszy, x; cin >> ilewierszy; cin.ignore(1,' '); // bez tego w pierwszym przebiegu do tablicy znakow wczytywal sie znak konca for(x = 0; x<ilewierszy; x++) { short int z = 0; cin.getline(czytaj,200); while(int(czytaj[z])) { if(int(czytaj[z])>=65&∫(czytaj[z])<=90) ALFABET[czytaj[z]-'A']+=1; if(int(czytaj[z])>=97&∫(czytaj[z])<=122) alfabet[czytaj[z]-'a']+=1; z++; } } Bez cin.ignore gdy w ilosciwierszy(licznik ile petla ma sie wykonac) podawalem 1 to cin.getline pobieral znak konca poprzedniej wprowadzanej wartosci(tak przypuszczam). Czy jest inna metoda pobierania danych by nie lapac pozostalosci w buforze odczytu? Czy zawsze przy tego typu kolejnosci operacji trzeba dac cin.ignore w celu pozbycia sie smieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 A próbowałeś odczytywać do stringa: cin >> zmienna; ? Tak w sumie to dawno nie używałem strumieni, bo są jeszcze odrobinę wolniejsze, a ja głównie zajmuję się algorytmami, a to czego używałem to ograniczało się do przeładowanych w iostream operatorów >> i <<. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Kwiecień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 Czy string czy char to po wczytaniu wczesniejszym liczby pozostaje w buforze 00(NULL) przez co wczytywal mi sie pusty string/char. Powertuje w przerwie swiatecznej ksiazke - moze cos ciekawego wyczytam w temacie strumieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi