Skocz do zawartości

Brak Glx - Fedora Core 5

Adam Ch.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zainstalowaną Fedore Core 5 oraz sterowniki do karty graficznej NVidia, jednak powstał problem z uruchomieniem Wolfenstein ET. Po uruchomieniu pokazuje się komunikat iż X Window nie obsługuje GLX. Szukałem w Google informacji na ten temat, jednak nic nie znalazłem. Proszę o pomoc.

Karta graficzna to GeForce 4 MX440 64MB. Na początku instalowałem z płyty Auroxa 12, a następnie zaktualizowałem wpisując w terminalu:

yum install kmod-nvidia
Akceleracja 3D nie działa. Glxgears nie działa. Pokazuje:

Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".

Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual

Mozesz dla pewnosci podac jeszcze glxinfo, byle w codeboksie albo na jakims nopaste. No i wrzuc swojego xorg.confa - tez oczywiscie w codebox.

Polecilbym tez przesiadke na FC6, ale za 2 miesiace wychodzi F7 (jesli nie bedzie kolejnego slide'u oczywiscie) wiec sam musisz zdecydowac (przyjmujac za glówne kryterium szybkosc swojego lacza i posiadany czas) czy Ci sie oplaca. Jesli uznasz, ze nie, to pamietaj, zeby nie zwlekac z instalacja F7 kiedy tylko wyjdzie. Ale to tak na marginesie :)

Przypuszczam tez, ze da sie cos na ten temat znalezc na samym forum. Spróbuj poszukac jeszcze :)