Sand-fly Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 Witam ! Mam komputer taki jak w podpisie. Jednak na Linuksie FC6 z zainstalowanymi wszystkimi poprawkami odpala sie tragicznie wolno. Powyłączałem część usług ale na wiele się to nie zdało. Oto porównanie czasów: ......................................................czas startu systemu do ekranu logowania................czas oczekiwania po logowaniu Windows XP (SP2+pełna aktualizacja)..........................0:57 s. ............................................................0:20 Linux FC6 (pełna aktualizacja)..........................2:37 s. ............................................................0:57 Myślę ,że rozwiązaniem było by zainstalowanie samego KDE bez "ŻADNYCH" zbędnych programów tylko czy jest taka możliwość ? Bo mam dość szybki internet i bez większych problemów mógłbym ściągnąć to co aktualnie potrzbuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 Czolem. Dokladnie w tym samym momencie zaczalem sie glowic nad tym problemem. W FC4 moglem ten czas zmniejszyc do czterdziestu kilku sekund. W FC6 dopiero nad tym pracuje. Pierwsza rzecza jaka mozesz zrobic to usunac z grub.conf wpis 'rhgb' z linijki z parametrami kernela. Dzieki temu Xy beda wstawac tylko raz. Dobra rada jest tez wylaczenie uruchamiania kart sieciowych jednak na razie nie wiem jak mam je potem automatycznie wlaczac wraz ze startem srodowiska graficznego. Na bank jest jakis skrypcik który by to zalatwil ale pracuje nad rozwiazaniem. Jak bedziesz mial jakies informacje o przyspieszeniu bootowania to daj znac pokój p.s. Zapomnialem dodac, zainstaluj sobie bootchart zeby dowiedziec sie jak wyglada start Twojego systemu, mohttp://fedoraproject.org/wiki/BootChartInstallation to Ci podpowie co jeszcze mozna wylaczyc. Poza tym to jest wiarygodne zródlo pomiaru czasu bootowania. p.s.2 Ok, bootchart mówi ze mój system wstaje w 1:17 i to niezaleznie od tego czy karta sieciowa wstaje czy nie. Dziwne bo zawsze mi sie wysypuje podczas pobierania adresu a to zajmuje kilka sekund. Nie mam czasu dzisiaj zeby to zbadac. Ale w tym tygodniu na pewno to zrobie. p.s.3 Maa poprawka system wstaje po 1:08. To na pewno mozna jeszcze obnizyc. Zajalem sie tez przyspieszaniem startu KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi