Tinku Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Od czego warto zacząć programowanie aby w przyszłości muc robić łatki na linux/unixa, no i co trzeba umieć aby takie łątki robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Programować Programować i jescze raz Programować +algortymika programowanie obiektowe itp. Na twoim miejscu zaczał bym od podstaw c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 c++, no i python to drugie mnie bardzo interesuje sam rozważam naukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Kwiecień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Jedno mnie dziwi czemu c++ a nie c? Nie lepiej nauczyć się języka c a potem c++ i na końcu c#? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 hmmm... no w sumie mozna zaczac od c ale c i c++ sa podobne wiec dlaczego nie od razu c++. Kolejnym argumentem to to ze (_linuks_ → Linux) ORT chyba w wiekszej czesci jest pisany w c++ (niech to ktos potwierdzi). Natomiast c# to calkiem inna bajka. To jest jezyk wymyslony przez microsoft i z linuksem nie ma zbyt wiele wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Kwiecień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Trudno ale i tak dobrze się nauczyć c# przynajmniej dla mnie jako przyszłego programisty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 To zależy tylko do Ciebie. A to czego się nauczysz zdeterminuje Twoje przyszłe miejsce pracy. Razem z C# poleci dalej SQL, MDX, Asp.NET, .NET Framework i pewnie C++. Piszę na podstawie własnych doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Kwiecień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Czyli jak się naucze c# to będzie lepiej czy gorzej? Czy może nie uczyć się C# bez tych następnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Przede wszystkim musisz zaczac sie uczyc. nie mysl na razie czego dokladnie. Ja proponuje faktycznie zaczac od c++ i ksiazek Symfonia i Pasja C++, ale najwazniejsze to nauczyc sie programowac - nauka jezyka programowania to rzecz drugorzedna tak naprawde, choc na jakims trzeba sie uczyc, ale moze to byc równie dobrze kazdy jezyk (byle bedacy w uzyciu). Znac jezyk programowania a umiec programowac to 2 rózne rzeczy. Jesli umiesz programowac to tak (_na prawde_ → naprawdę) ORT opanowanie podstaw kazdego jezyka nie sprawi Ci wiekszych trudnosci. A zaczynac od C++ jest dobrze z kilku powodów: 1) jest to najbardziej popularny jezyk i pisze sie w nim wiekszosc rzeczy 2) przy nauce wiekszosci innych jezyków w ksiazkach do nich sa opisane analogie i róznice zwykle wlasnie w stosunku do C++. Jesli dopiero zaczynasz to imho nie powinienes sie ograniczac. Zacznij od jakiegos jezyka (jak nie wiesz który wybrac to rzuc kostka albo moneta ), naucz sie na nim podstaw programowania, a pózniej spróbuj innego. Zobacz, który bardziej Ci pasuje. Szczególnie, ze tak (_na prawde_ → naprawdę) ORT jest prawdopodobne, ze bedziesz zmuszony do uczenia sie innych jezyków - ja np. zaczynalem od javascriptu (i jest to tak samo dobry poczatek jak kazdy inny, szczególnie teraz, kiedy nadeszly czasy Ajaksa), pózniej bylo C++, a teraz ucze sie Pythona i Lua bo akurat one sa mi potrzebne. Dodatkowo proponowalbym poczytac o UML'u itp. Mozesz myslec, ze Ci to nie potrzebne - w koncu dopiero zaczynasz - ale odniesc porazke przy planowaniu to jak zaplanowac porazke ("failing to plan is a plan to fail") wiec dobrze jest od samego poczatku wyrabiac sobie nawyk planowania projektu - to tez element programowania i to chyba wazniejszy niz samo pisanie kodu! W koncu po co Ci mlotek jesli nie wiesz która strona wbija sie gwozdzia? Szczególnie, ze planowac jest latwo sie nauczyc na malych programach - przy wiekszych projektach trzeba juz to umiec bo tam juz nie ma miejsca na nauke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Przede wszystkim musisz zacząć się uczyć. nie myśl na razie czego dokładnie. Ja proponuję faktycznie zacząć od c++ i książek Symfonia i Pasja C++, ale najważniejsze to nauczyć się programować - nauka języka programowania to rzecz drugorzędna tak naprawdę, choć na jakimś trzeba się uczyć, ale może to być równie dobrze każdy język (byle będący w użyciu). Znać język programowania a umieć programować to 2 różne rzeczy. Jeśli umiesz programować to tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT opanowanie podstaw każdego języka nie sprawi Ci większych trudności. A zaczynać od C++ jest dobrze z kilku powodów: 1) jest to najbardziej popularny język i pisze się w nim większość rzeczy 2) przy nauce większości innych języków w książkach do nich są opisane analogie i różnice zwykle właśnie w stosunku do C++. Jeśli dopiero zaczynasz to imho nie powinieneś się ograniczać. Zacznij od jakiegoś języka (jak nie wiesz który wybrać to rzuć kostką albo monetą ), naucz się na nim podstaw programowania, a później spróbuj innego. Zobacz, który bardziej Ci pasuje. Szczególnie, że tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT jest prawdopodobne, że będziesz zmuszony do uczenia się innych języków - ja np. zaczynałem od javascriptu (i jest to tak samo dobry początek jak każdy inny, szczególnie teraz, kiedy nadeszły czasy Ajaksa), później było C++, a teraz uczę się Pythona i Lua bo akurat one są mi potrzebne. Dodatkowo proponowałbym poczytać o UML'u itp. Możesz myśleć, że Ci to nie potrzebne - w końcu dopiero zaczynasz - ale odnieść porażkę przy planowaniu to jak zaplanować porażkę ("failing to plan is a plan to fail") więc dobrze jest od samego początku wyrabiać sobie nawyk planowania projektu - to też element programowania i to chyba ważniejszy niż samo pisanie kodu! W końcu po co Ci młotek jeśli nie wiesz którą stroną wbija się gwoździa? Szczególnie, że planować jest łatwo się nauczyć na małych programach - przy większych projektach trzeba już to umieć bo tam już nie ma miejsca na naukę AMEN! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2007 Dzięki InIrudeBwoy Po prostu własne doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 A co porabiasz, to znaczy jak zarabiasz na chleb? czy to ma związek z tym co napisałeś czy tak jak jest w zwyczaju w naszym kraju nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tinku Napisano Kwiecień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 A co porabiasz, to znaczy jak zarabiasz na chleb? czy to ma związek z tym co napisałeś czy tak jak jest w zwyczaju w naszym kraju nie? Jeśli to było pyteie do mnie to na razie się ucze... no a później będe zarabiał jako programista... kiedyś... ale tak o te łatki z ciekawości pytałem, może kiedyś sam będe takie robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 A co porabiasz, to znaczy jak zarabiasz na chleb? smile.gif czy to ma związek z tym co napisałeś czy tak jak jest w zwyczaju w naszym kraju nie? Heh, na razie jeszcze na chleb nie zarabiam Póki co jestem uczniem LO - na szczęście jeszcze tylko parę tygodni . Jednocześnie jednak pracuję (na tyle na ile mi szkoła pozwala ) nad opensource'ową grą komputerową i w przyszłości właśnie to planuję robić "for a living". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2007 Powodzenia chłopaki życzę nam wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi