wariusz Napisano Kwiecień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 witam zainstalowalem mysql fedora 6 ale nie wiem jak uruchomic mysql -a próbowalem tego co jest na forum jednak nic: po komendzie: rpm -qa |grep mysql mysql-bench-5.0.27-1.fc6 mod_auth_mysql-3.0.0-3.1 php-mysql-5.1.6-3.5.fc6 mysql-server-5.0.27-1.fc6 bytefx-data-mysql-1.1.17.1-4.fc6 mysql-5.0.27-1.fc6 mysql-connector-odbc-3.51.12-2.2 mysql-devel-5.0.27-1.fc6 libdbi-dbd-mysql-0.8.1a-1.2.2 jak chce uruchomic: service mysqld start to mi wyskakuje: bash: service: command not found zawartosc pliku etc/hosts # Do not remove the following line, or various programs # that require network functionality will fail. 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost //przed moja zmiana bylo ::1 zmienilem to na 127.0.0.1 a po komendzie w konsoli mysql wyskakuje [root@host]# mysql ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 Witam! Na roota loguj się przez su - (ta kreska jest bardzo ważna!) Poczytaj troszkę o przelogowaniu na roota zanim ktoś Cię nie op.... http://poradnik.fedorapl.org/ Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Kwiecień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 hmmm mysql. Instalowałem kiedyś (w sumie to nie dawno) MythTV, który korzysta z mysql. Znalazłem pewną stronkę, która pozwala na uruchomienie i konfigurację mysql na FC. Przejrzyj, wydaje mi się, że pomoże w Twoim problemie. http://wilsonet.com/mythtv/fcmyth.php#mysql PS andrew Twoja odpowiedź nie pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 instalacja mysql jest banalna, zrob przez yuma, jak ja zrobilem: czytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 echhhhhhhhhhhhh, nie chce mi się z Wami gadać Problem nie polegał na instalacji mysqla tylko na uruchomieniu usługi. Ponieważ: bash: service: command not found więc problem polegał na braku ścieżki do /sbin stąd skierowanie do "przedszkola" Można np. tak /sbin/service mysqld start Lub lepiej logując się przez su - mieć ustawione całe środowisko roota i wtedy nie trzeba podawać śieżki do service Pozdrowienia, andrew P.S. Kosi#1 - Może lepiej spytać wariusz czy pomogło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wariusz Napisano Kwiecień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2007 dzięki wszystki za pomoc sorki że tak późno, tak chodziło tylko oto że trzebabyło uruchomić "su -" z kreską wielkie dzieki andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi