piotreek23 Napisano Kwiecień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 Witam. Przepraszam jezeli w zlym dziale to prosze o przeniesienie ale nie wiedzialem gdzie to dac. Wiec tak zainstalowalem sobie OO 2.2 z ux.pl a do niego language tool.No i nie chcialo dzialac wywalalo blad iz nie moze zainicjalizowac Javy.Cos mnie tknelo sprawdz Selinux ;-) okazalo sie iz blokuje tak zwana relokacje tekstu przez biblioteke wspóldzielona libjvm.so (od Javy 1.6.0) ;-o wiecej o extmod mozna poczytac danwalsh.livejournal.com/selinux_FC5 .Taki sam problem wystepowal z biblioteka drvc.so jak chcialem odtwarzac real video za pomoca Xine czy mplayera.Jako ze jestem paranoikiem to nie chcialem wylaczac tego zabezpieczenia w Selinux i dodalem wedle opisu powyzej labelle do tych bibliotek. Pytanie teraz do was czy to jest bezpieczne i czy to sie nadaje bugzilli do zgloszenie jako biblioteki do oznaczenia.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2007 Zainstalowany przez ciebie Open Office nie moze być powodem zgłoszenia do bugzilli Red Hata, bo nie jest od firmowany przez Fedorę - innymi słowy nie znajduje się w repozytorium pakietów, jest zewnętrznym źródłem. To jest własnie to "absolutely no warranty". nie jestem zwolennikiem edycji łańcuchów SELinux - zazwyczaj po prostu nie trzeba tego robić... Czy ta sdruga biblioteka, o której wspominasz pochodzi też z zewnętrznego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2007 Zainstalowany przez ciebie Open Office nie moze być powodem zgłoszenia do bugzilli Red Hata, bo nie jest od firmowany przez Fedorę - innymi słowy nie znajduje się w repozytorium pakietów, jest zewnętrznym źródłem. To jest własnie to "absolutely no warranty". nie jestem zwolennikiem edycji łańcuchów SELinux - zazwyczaj po prostu nie trzeba tego robić... Czy ta sdruga biblioteka, o której wspominasz pochodzi też z zewnętrznego źródła? 1)Problem nie tyczy OO jako takiego tylko biblioteki Javy na forum fedory problem z Javą i SElinux często sie pojawia i rozwiązanie podają jedno zezwolić globalnie na text relocation w SELinux co kodeków to są kodeki binarne w32codecs z mplayera .Na liście dyskusyjnej fedora-SElinux również pojawia sie wątek aby nadać im etykiete textrel_shlib_t.Nie chodzi o zgłoszenie błędu programu ale polityki SElinuxa zresztą poczytaj linkna co podałem koleś pisze że problem jest częsty dlatego w/w etykiete dodali i nie uważam aby to był atak na mój system że jak włączam Language Tool to SElinux blokuje Jave ;-) tak samo z real video przy próbie ich odtwarzania Pozdrawiam BTW link do wątku https://www.redhat.com/archives/fedora-seli...l/msg00018.html podobny problem tym razem z VLC, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi