simic Napisano Maj 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2007 Witam Dostalem za zadanie zaprojektowac cos takiego: http://rapidshare.com/files/30891129/rfp_c...etwork.pdf.html (jest to pdf z opisem co i jak - zajmuje tylko 110kb) Dla tych co nie znaja angielskiego lub nie maja ochoty czytac postaram sie krótko i zwiezle. Mamy trzy budynki i potrzebujemy je polaczyc w siec. SEDE (glówny budynek) - ma 4 pietra i 82 pracowników. W piwnicy ma znajdowac sie campus distributor - jest to takze miejsce pracy 16 osób w dwóch podpisanych na planach osób. Na pierwszym pietrze mamy 27 osób w róznych dzialach, na drugim 20, a na trzecim 10 osób. ED1 - budynek oddalony od glównego o 500m. Ma dwa poziomy. W piwnicy 11 osób w dwóch dzialach i na I pietrze 20 osób. ED2 - budynek oddalony od glównego o 950m. Reszta to samo. Kazdy budynek ma hall na I pietrze o powierzchni 90m2 na terenie którego ma byc dostepna bezprzewodowa niezabezpieczona siec. Wysokosc kazdego pietra to 3 metry. Serwery wewnetrzne i zewnetrzne maja zawierac - Database Server, Proxy Server, Web Server, Mail Server, File Server, DNS Server. Projekt ma zawierac cala topologie, ogólny zarys i analize i logiczny diagram zawierajacy: - przypisywanie ip; - topologie; - lokalizacje kabli, gniazdek, kontaktów i glównego sprzetu; - charakterystyke aktywnych i pasywnych elementów; - kosztorys; Mam przyjac technologie 100Mbps Ethernet dla sieci oraz 1Gbps dla serwerów. Wszystkie elementy musza byc fizyczne i mam dokladnie napisac ile kabla bedzie mi potrzebne etc. Dodatkowo musze wybrac odpowiednie metody któredy kable beda szly - góra w rynnach, po scianach w katownikach czy w podlodze. Chyba tyle. Prosze o ogólne wskazówki jak sie do tego zabrac (zaawansowana pomoc równiez mile widziana). To jak? Pomozecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2007 Napiszę trochę brutalnie To brzmi jak dobre zlecenie na projekt sieci za gruby szmal. Sorki ale to forum nie służy do załatwiania interesów czyimś kosztem i przy pomocy wiedzy ludzi tu piszących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simic Napisano Maj 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2007 owszem jest to zlecenie tylko że na 30% oceny z danego przedmiotu proszę o ogólne wskazówki jak zacząć i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 ile placisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Że tak powiem, na zakończenie 6 semetru sieci komputerowych robiłem podobny projekt... to nie jest praca na tydzień czy dwa zaprojektowanie tego wszystkiego, ale dodam jeszcze to co napisał MonteChristo: ile płacisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Zajmuję się takimi rzeczami zawodowo na co dzień i wierz mi że nie da się tego napisać w kilku zdaniach. Jedno co mogę ci poradzić to nie kładź światłowodów w budynku bo się klient nie wypłaci Sam kosztorys na coś takiego zajął by mi kilka dni, nie mówiąc już o wykonaniu projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 czemu tak mowisz o tym swiatlowodzie? w obecnej chwili to jesli masz swoj sprzet to cena jedynie troszke drozsza. Ja posiadam wszystko,wiec wszystko sobie sam robilem, dlatego koszt dla mnie to jedynie samego swiatelka. w sumie to zalezne wszystko od budzetu na takie przedsiewziecie, dlatego nie ma co projektowac takich rzeczy na sucho i caly czas twierdze, ze takie projekty nie maja sensu. No moze jedynie poznanie sprzetu i jego wlasciwosci, bo przeczytac dok. tech urzadzen bedziesz i tak musial (pobieżnie bo pobieżnie ale zawsze cos ci tam zostanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 czemu tak mowisz o tym swiatlowodzie? w obecnej chwili to jesli masz swoj sprzet to cena jedynie troszke drozsza. No nie....zgrzewarka do światłowodów kosztuje baaaaaardzo dużo,więc jak stałeś się jej posiadaczem-prywatnie? Tylko firmy ze sporymi zasobami finansowymi stać na taki zakup. Chyba ,że Twoja sieć składa się z krótkich konfekcjonowanych odcinków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 No chyba, że ma się dostęp do spawareczki (jak w moim przypadku) i popołudniami po godzinach pracy można bawić się w spawanie światełka Z drugiej strony, jeśli to ma być sieć na 3 budynki, to raczej skłaniałbym się ku "świetlanemu" szkieletowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Tak przy okazji najtańsze "normalne"modele spawarek (bardzo nietrafna nazwa,gdyż w zasadzie zachodzi proces zgrzewania)do światłowodów kosztują ok 22tysięcy netto =26.840 złociszczy. Nie biorę pod uwagę tandetnych spawarek klepanych w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 dostęp do spawarki mam mogę jej używać do woli . Tak wiec sieć na światełku nie stanowi żadnego problemu dla mnie. Nawet do światłowodów mam dostęp. Tak, więc nie widzę żadnego problemu. Aby sobie zrobić sieć na światełku . 26k to jednak jedną z tańszych wzioles pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 MonteChristo Posted Dzisiaj, 14:04 dostęp do spawarki mam smile.gif mogę jej używać do woli biggrin.gif JEDYNIE POZAZDROŚCIĆ. Tak jak napisałem najtańsze modele zaczynają się od ok 26 tysięcy brutto a potem może być już tylko drożej (dużo drożej ) Jednakże proponowanie komuś by skorzystał z rozwiązania światłowodowego przy braku spawarki jest jak jedzenie tortu przez szybę. Jest jeszcze czynnik ekonomiczny. Zlecenie firmie kładącej światłowody jest chyba w tym przypadku rozsądnym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Gościu - zleć to jakiejś profesjonalnej firmie do wartości zlecenia dorzuć 10% i weź ich na podwykonawców i proponuję na tym zakończyć ten nużący niemający nic wspólnego z FC1-6 i F7 wątek. pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi