krisan Napisano Maj 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 WItam Mam laptopa Amilo Pro V2010 (karta wifi Ralink RT2500 802.11G Cardbus/miniPCI) oraz Router TP-LInk TD-W8910G. Używam FC5, mam stary Kernel 2.6.15-1.2054_FC5. Nowszy kernel nie obsługuje na tym laptopie dzwieku. Mam zainstalowaną usługe wpa_supplicant ale się nie uruchamia. Bez szyfrowania wszystko działa prawidłowo chociaż na bardzo krótki zasięg (ok 5m). Wymieniłem router na nowy i jest to samo - a zasięgo powinien być 100/300 m. Po włączeniu szyfrowania nie ma połączenia z siecią. Czy komukolwiek działa jakiekolwiek szyfrowanie na tym laptopie Proszę o pomoc lub poradę pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 Problem pojawia się już w "Nowszy kernel...." to jest IMO nie możliwe bo sterowniki ALSY raczej nie są usuwane tylko poprawiane i dodawane nowe. Jak to mowią logi bym prosił z nowego kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisan Napisano Maj 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 Problem pojawia się już w "Nowszy kernel...." to jest IMO nie możliwe bo sterowniki ALSY raczej nie są usuwane tylko poprawiane i dodawane nowe. Jak to mowią logi bym prosił z nowego kernela. Dzięki ale nie moge zrobić aktualizacji kernela bo nie będzie mi działał dzwięk (poruszałem ten temat juz na forum ale jak do tej pory nic nie pomogło). Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 Dzięki ale nie moge zrobić aktualizacji kernela bo nie będzie mi działał dzwięk (poruszałem ten temat juz na forum ale jak do tej pory nic nie pomogło). Pozdrawiam Krzysiek Walnij go przecież można przy uruchamianiu wybrać kernel.Coś mi mówi iż oba problemy moga być ze sobą powiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2007 Walnij go przecież można przy uruchamianiu wybrać kernel.... Niekoniecznie... Jak mu update podmieni pol systemu a co gorsza - wszystkie podstawowe biblioteki, to stary kernel moze nie ruszyc mimo ze nadal bedzie zainstalowany. Najbezpieczniej byloby sciagnac jakiegos LiveCD (FC6 lub F7test4) i w ten sposob sprawdzic czy dzwiek ruszy na nowszych kernelach. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 Niekoniecznie... Jak mu update podmieni pol systemu a co gorsza - wszystkie podstawowe biblioteki, to stary kernel moze nie ruszyc mimo ze nadal bedzie zainstalowany. Najbezpieczniej byloby sciagnac jakiegos LiveCD (FC6 lub F7test4) i w ten sposob sprawdzic czy dzwiek ruszy na nowszych kernelach. Pozdro Jakoś nigdy w dziejach takie coś mi sie nie zdarzyło.Jądro zawiera przecież biblioteki i stare sie musi uruchomić.Chyba że ktoś coś ręcznie powyrzucał ale to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 Jadro zawiera przeciez biblioteki i stare sie musi uruchomic Ja mam na mysli biblioteki wchodzace w sklad i bedace podstawa calego systemu - np glibc, udev, a nie moduly ktore kazde jadro ma swoje... Poza tym - przy wiekszych zmianach w jadrze (bez wnikania w szczegoly) potrzebne sa tez zwykle nowe pakiety mkinitrd, nash, udev do jego zaladowania - sprobuj przeskoczyc z 2.6.15 -> 2.6.20 (bo FC5 tez ma chyba juz tego kernela) z wszelkimi zaleznosciami, a potem zaladowac stare jaderko... watpie czy Ci sie to uda. Ale mniejsza z tym - ze wzgledow bezpieczenstwa ja po prostu takiego takiego eksperymentu nie polecam, kiedys po upgradzie wlasnie udev nie pozwalal mi odpalic systemu ze starym jadrem, wiec gwarantuje - to sie jednak moze zdarzyc. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 exbros masz rację ale jeśli masz regularnie aktualizowany system to zmiana numerku jądra w 90% przypadków nie pociąga za sobą takich zmian żeby nie dało sie odpalić starego. Owszem zdarzają sie takie wydania ale to raczej rzadkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 ...jesli masz regularnie aktualizowany system to zmiana numerku jadra w 90% przypadków nie pociaga za soba takich zmian zeby nie dalo sie odpalic starego Wlasnie o tym mowie - regularnie aktualizowany system to co innego, ale krisan wciaz siedzi na nieaktualizowanej FC5 Dla porownania: FC5 distro (marzec 2006) Updates kernel-2.6.15-1.2054_FC5 kernel-2.6.20-1.2316.fc5 (01-May-2007) mkinitrd-5.0.32-1 mkinitrd-5.0.32-2 (01-Sep-2006) udev-084-13 udev-084-13.fc5.2 (24-Aug-2006) selinux-policy-2.2.23-15 selinux-policy-2.3.7-2.fc5 (28-Aug-2006) selinux-policy-strict-2.2.23-15 selinux-policy-strict-2.3.7-2.fc5 (28-Aug-2006) selinux-policy-targeted-2.2.23-15 selinux-policy-targeted-2.3.7-2.fc5 (28-Aug-2006) ... i taki update to prawdopodobnie droga bez powrotu. @krisan - sprobuj - tak jak sugerowalem juz wczesniej - ktorejs z wersji Live, to niczym nie grozi, niczego Ci nie poprzestawia w systemie a zobaczysz czy nowsze jadra radza sobie z Twoim sprzetem (a powinny). Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 To ja czegoś nie rozumiem. Krisan pisze o tym iż wie że nowy kernel nie obsługuje dzwięku wiec jak? ma nie aktualizowany system i wie że kernel nowy go nie obsłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2007 To ja czegoś nie rozumiem... Nie przejmuj sie, ja tez nie do konca... Domyslam sie jednak, ze krisan jakis czas temu zaktualizowal kernel/system i po zabiegu stracil dzwiek. Od tamtej pory unika aktualizacji jak ognia - problem polega jednak na tym, ze piekielnie trudno bedzie zmusic siec/karte bezprzewodowa do stabilnej pracy na kernelu 2.6.15, dlatego powinien sprobowac jednak updateu. IMHO najprostszym testem bedzie odpalenie ktoregos z Liveow i zobaczenie jak nowe jajo z linii 2.6.18/2.6.20/2.6.21 poradzi sobie ze sprzetem - wtedy bedzie mozna podjac ewentualna decyzje o updacie. Inna sprawa, ze walka z wifi pod tak stara wersja to troche masochizm... krisan - zrob kopie niezbednych rzeczy i po udanym tescie (muza zadziala) zainstaluj na czysto co najmniej FC6 jesli nie chcesz czekac na F7 - te systemy maja naprawde znacznie poprawiona obsluge urzadzen bezprzewodowych... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black lupus Napisano Maj 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2007 A ja tam sie już niczemu nie dziwię. Mam Toshibe A110 i podobne chocki klocki mi sie działy ale z kartami sieciowymi (o uruchomieniu WiFi z szyfrowaniem WP-PSK to już przestałem marzyc - nie mogę zmusić go do obsługi mojej karty). Jak uruchomiłem kartę sieciowa przewodową - tez nie bez problemu z Kernelem 2.6.15 to po aktualizacji jadra przestawała działać. Niestety FC jest mało przyjazna dla zwykłych użytkowników większość rzeczy trzeba robić na piechotę za pomocą kruczków. ktoś powie że się czepiam - a czepiam się i mam ku temu podstawy właśnie wypróbowałem UBUNTU i o dziwo wszystko działa od reki żadnych kombinacji i strachu przed aktualizacjami, że coś przestanie działać. Zastanawiam się czy nie można by podobnie podejść w FC żeby naprawdę wszystko działało - dlaczego inna dystrybucja może łatwo obsłużyć sprzęt (tu gdzieś na forum przeczytałem, ze w linuksie są duże kłopoty z szyfrowaniem WPA-PSK a w UBUNTU żadnych choć to tez Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisan Napisano Maj 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2007 WItam Po każdej aktualizacji jądra FC5 miałem problem z dzwiękiem (zawieszanie się). Zaden z nowszych kernelów nie działał - mam wszystko aktualizowane oprócz kernela (yum update --exclude=kernel). Mam obawy ze na nowesze wersji FC karta dzwiekowa moz nie byc obslugiwana ze wzgledu na kernela. Prawie pół roku próbowałem z dzwiękiem ale dałem sobie spokój.. Dzięki za wszelkie porady - spróbuje z LIVE-CD Ale wydaje mi się, że mimo starszego kernela szyfrowanie (jakiekolwiek) powinno zadziałać? pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi