callou Napisano Maj 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 jak zrobic, aby polecenie ls wyswietlalo wynik w kolorze, póki co u mnie jest wszystko czarno-biale, Pozdrawiam ----------- (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj miedzy znacznikami [code] i [/code], dluzsze niz 15 linii pomiedzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Maj 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 dodać do pliku .bashrc wpis alias ls='ls --color=auto' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Maj 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2007 Dzięki, ale chodziło mi jednak o co innego, chciałbym żeby polecenie ls wyświetlało mi zawartość katalogu w kolorze, w zasadzie chodzi o to, aby ls potrafił interpretować pliki C, f90, tex, mod, dvi, pdf. Jak mogę zdefiniować to, w jakim kolorze ma być wyświetlany dany rodzaj pliku przez polecenie ls ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2007 Jak mogę zdefiniować to, w jakim kolorze ma być wyświetlany dany rodzaj pliku przez polecenie ls ? man ls sekcja: KOLOROWY LS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi