katrinam Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Proszę o argumenty Pozdrawiam KM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 To zależy. Jeżeli masz serwer który nie ma usług otwartych na świat takich jak FTP, HTTP itp. To aktualizowanie nie jest konieczne. Jeżeli działa ci wszystko tak jak należy to lepiej tego nie ruszać. Jeżeli jakaś aplikacja sprawia problemy to można ją updatować aby poprawić jakieś bugi. Jak nie robisz aktualizacji przez dłuższy czas np. 2 lata i po takim czasie zrobisz mu "update all" to może się coś nachrzanić, i trzeba będzie mieszać w konfiguracji żeby działało ponownie. Co innego jak masz serwer wystawiony na świat. Update'y usług i aplikacji powinno robić się jak najczęściej. Ostrożnie jedynie z updatem kernela. Po pierwsze nie updatujemy kernela poprzez "yum update" (czy też up2date w RedHacie). Ściągamy rpm z jądrem i instalujemy poprzez "rpm -ivh" absolutnie nie poprzez "-Uvh" czy "-Fvh". Dlaczego a no dlatego że jak zrobimy "-ivh" to drugie jądro zainstaluje się obok starego i zawsze będzie można je odinstalować w razie problemów. Najczęstsze problemy po updacie jądra to problemy ze sterownikami do nietypowych urządzeń (w moim przypadku to problem jest ze streamerem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katrinam Napisano Maj 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Dziękuję za informacje i proszę o jeszcze. Mój serwer nie ma wyjścia na świat, więc myślę, że update raz na dwa tygodnie lub raz na miesiąc mu starczy. Co do updatu kernela. No właśnie. Jeżeli instaluję pakiety za pomocą erraty w RHN to czy jeśli dodam do instalacji wszystkie pakiety do erraty to zainstalują mi się wszystkie czy wszystkie poza tymi dotyczącymi kernela (chodzi mi o to, że domyślnie przecież up2date nie instaluje pakietów dotyczących kernela)? Proszę o odpowiedź, sprawa dość pilna. Pozdrawiam KM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 update jak najbardziej wskazany i to jak najczestszy nawet jesli ten serwer nie stoi z ip publicznym ! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Z tego co wiem z RHNa też można updatować jądro, więc lepiej uważaj. Mój serwer updateuje od razu jak tylko przychodzi mi mail z RHNa że jest jakaś nowa errata, bugfix czy cokolwiek. No ale ja mam WWW i FTP na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Co innego jak masz serwer wystawiony na świat. Update'y usług i aplikacji powinno robić się jak najczęściej. Ostrożnie jedynie z updatem kernela. Po pierwsze nie updatujemy kernela poprzez "yum update" (czy też up2date w RedHacie). Ściągamy rpm z jądrem i instalujemy poprzez "rpm -ivh" absolutnie nie poprzez "-Uvh" czy "-Fvh". Dlaczego a no dlatego że jak zrobimy "-ivh" to drugie jądro zainstaluje się obok starego i zawsze będzie można je odinstalować w razie problemów. Nie wiem jak jest RHEL, ale w Fedorze nie widzę przeciwskazań jeżeli chodzi o yum update kernel. Przecież to właśnie instaluje najnowszy kernel, ew. kasuje n starych wersji (np. standardowo zachowuje 2 kernele). Chętnie się dowiem czegoś nowego, możesz rozwinąć temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 A to czy ma wywalać stare lub zmienić ilość zachowywanych można ustawić w pliku /etc/yum/pluginconf.d/installonlyn.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi