druidek Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 Witam, zastanawiam się nad modernizacją sprzętu, gdyż komputer ma już pięć lat. Chciałbym wiedzieć jakie „bebechy” polecacie, a więc karta graficzna, płyta główna, procesor, producent pamięci. Komputer służy mi głównie do pracy, a więc open office, firefox, thunderbird, oraz rozrywki słuchanie muzyki, oglądanie filmów, ale żadnych gier. Pytanie moje wydaje się o tyle istotne że jest duży wybór, ale znając życie sprzęt jest optymalizowany pod windows, a więc bez sensu dla mnie płacić za cos za co nie korzystam. Jeśli np. jest szybki procesor który stosuje jakieś rozkazy czy inne polecenia a Fedora tego nie obsługuje to oczywiście taki sprzęt odpada. Jeśli karta (lub płyta) jest szybka ale sterowniki i dodatkowe funkcje są tylko pod windowsa, a pod Fedora z tych funkcji nie korzysta to też bez sensu przepłacać. Tak samo jest z dwoma rdzeniami czy 64 bitową architekturą, jeśli nie jest to wykorzystywane albo długo jeszcze nie będzie oprogramowania które to wykorzystuje to też oczywiście nie ma sensu tego kupować. Jeszcze raz dodam że chodzi mi o sprzęt tylko i wyłącznie pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT, a więc najlepiej by producent oferował jakieś wsparcie dla tego systemu. pozdrawiam DRUID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 1)Procesory nie sa optymalizowane pod Windowsa !! i sa w pelni obslugiwane przez (_linuxa_ → Linuksa) ORT 2)Koniecznie kup 2xrdzeniowca albo Core Duo 2 albo cos ze stajni AMD X2 kazdy inny sie po prostu nie oplaca. 3)Karte grafiki najlepiej Nvidia lub jesli do pracy biurowej cos ze stajni Intela (otwarte sterowniki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Maj 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2007 http://www.dell.com/content/topics/segtopi...;l=en&s=dhs niestety z Ubuntu a nie z Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi