Skocz do zawartości

[tuner Tv] Saa7134

menth0l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przejrzalem nieco tematów na ten temat ale nie znalazlem wsród nich swojego przypadku. Kupilem sobie jakiegos no-name'a z chipsetem philips saa7134 (na pudelku nawet nie ma firmy, tylko napis "Easy TV Capture"). Oczywiscie system nie byl w stanie jej zidentyfikowac.

Po 2h wstukiwania na chybil trafil wartosci parametru 'card' (modprobe saa7134 card=x ) postanowilem odpalic skrypt ktory iteruje po numerach i za kazdym razem odpala tvtime. Poszlo, i na numerach 7,9 oraz 12 (z tego co pamietam) pojawily sie czyste kanaly. Myslalem ze niezle mi poszlo ale stwierdzilem brak dzwieku (wyjscie audio z tunera jest podlaczone do wejscia mikrofonu w dzwiekówce). Próbowalem wiec wyzszych numerów kart ale nic nie pomoglo. Próbowalem wiec powrócic do w/w numerów na których byl chociaz obraz. No i ze zdziwieniem stwierdzilem ze nic to nie daje! Próbowalem nawet restartowac i potem znowu z palca wstukiwac:

modprobe saa7134 card=7

co przeciez dzialalo pol godziny wczesniej! A tu nic. Za to konsola PS2 podlaczona przez Composite odbiera w normie (przed i po moich manipulacjach).

Pytanie: czy gdzies zachowaly sie jakies ustawienia ze moje modproby nie daja rezultatu? Próbowalem wywalac konfigi tvtime i kdetv ale nic to nie dalo. Pomysly mi sie skonczyly. Moze ktos mial ten sam typ karty tv albo chociaz przechodzil przez to samo co ja?

Dokladnie o ten model chodzi: link

Zapomnialem dodac, ze modprobe.conf nie ma nic zwiazanego z saa7134..

Jeszcze jedna sprawa: niby na aukcji jest napisane ze chipset to SAA7130HL, jednak fedora wykrywa to jako SAA7134. Ma to jakies znaczenie/zwiazek?

No mojej karcie zaznaczone jest PAL D/K. Secama się wcześniej i tak nie czepiałem a jednak obraz był...

Tak się zastanawiam: czy możliwe jest żebym przez podstawianie różnych numerów "card" uszkodził tuner na karcie?

• 2 weeks later...

Raczej niemożliwe. Sprawdź tę kartę w innym systemie. U mnie karta na tym czipsecie pokazywała "brak sygnału", dałem do sprawdzenia na windzie i na dwóch różnych kompach wieszała system (Fedora chodziła, tylko karta nie- Linux górą). Teraz przymierzam się do zewnętrznego tunera, dla którego nie trzeba odpalać komputera.

modprobe saa7134 card=7
dmesg | grep saa

saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
saa7130[0]: found at 0000:00:0a.0, rev: 1, irq: 18, latency: 32, mmio: 0xe2000000
saa7134: <rant>
saa7134:  Congratulations!  Your TV card vendor saved a few
saa7134:  cents for a eeprom, thus your pci board has no
saa7134:  subsystem ID and I can't identify it automatically
saa7134: </rant>
saa7134: I feel better now.  Ok, here are the good news:
saa7134: You can use the card=<nr> insmod option to specify
saa7134: which board do you have.  The list:
...
-- tutaj numery kart --
...
saa7130[0]: subsystem: 1131:0000, board: UNKNOWN/GENERIC [card=0,autodetected]
saa7130[0]: board init: gpio is 38500
saa7130[0]: Huh, no eeprom present (err=-5)?
saa7130[0]: registered device video0 [v4l2]
saa7130[0]: registered device vbi0
saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.14 loaded
saa7130[0]: found at 0000:00:0a.0, rev: 1, irq: 18, latency: 32, mmio: 0xe2000000
saa7130[0]: subsystem: 1131:0000, board: KNC One TV-Station RDS / Typhoon TV Tuner RDS [card=7,insmod option]
saa7130[0]: board init: gpio is 38500
saa7130[0]: Huh, no eeprom present (err=-5)?
saa7130[0]: registered device video0 [v4l2]
saa7130[0]: registered device vbi0
saa7130[0]: registered device radio0

Dodam tylko, że z wejścia Composite odbieram obraz z PS2 bez zakłóceń.

[Edyta]

Ciekawa sprawa. Tuner zaczął działać! Nie mam pojęcia co mogło być nie tak. Nic nie grzebałem, dałem sobie spokój na dłuższy czas. Któregoś razu jednak mnie naszło i klepnąłem:

modprobe card=21 tuner=38

No i o dziwo zadziałało (wcześniej już próbowałem ten numer karty i nie działało!)

Nie wiem co mogło pomóc. Może update kernela, którego dokonałem w międzyczasie?