Skocz do zawartości

Znów Sterowniki

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem kernel-header, kernel-devel, po tym yum-em kmod-nvidia, do tego polecenie nvidia-config-display enable, wylogowalem sie i stery byly, mialem akceleracje 3D i ponad 2000fps. Problem pojawil sie przy ponownym urchomieniu, zaraz po zaladowaniu grub-a i wybraniu systemu wyskakuja napisy

"brak dotepu (nvidia0)

brak dotepu (nvidia1)

brak dotepu (nvidia2)"

i tak dalej. Dokladnie nie wiem co to, bo szybko znika i przed startem x-ów wyswietla ze nie moze sie uruchomic z dana konfiguracja, po czym pyta czy przywrócic poprzednia. Wydaje mi sie ze to nie jest skomplikowane, ale wykracza poza moja wiedze, wiec bede wdzieczny za zainteresowanie!

Juz wiem ze problemy robi SE_Linux, ale jak to naprawic??

Pierwsze polecenie nie wyświetla nic (wpisywałem z root-a su -) a drugie:

audit(1180727445.635:3): avc:  denied  { getattr } for  pid=499 comm="cp" name="nvidia0" dev=sda3 ino=2119553 scontext=system_u:system_r:udev_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:etc_t:s0 tclass=chr_file
audit(1180727445.635:4): avc:  denied  { create } for  pid=499 comm="cp" name="nvidia0" scontext=system_u:system_r:udev_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:etc_t:s0 tclass=chr_file
audit(1180727445.635:5): avc:  denied  { setattr } for  pid=499 comm="cp" name="nvidia0" dev=tmpfs ino=1810 scontext=system_u:system_r:udev_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:etc_t:s0 tclass=chr_file
nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.

Dodam że jak w SE_Linux ustawie zezwalaj to jest oki ale przyłanczam się do prośby UYSzosti jeżeli znacie lepszy sposób, pomóżcie

Miałem ten sam problem, Wyłączyłem SELinuxa i już działa akceleratorek. Może ktoś zna lepsze rozwiązanie. Dziekuje.

a zaglądaliście tutaj ---> http://faq.fedorapl.org/#nvidia ?

Jest tu krok po kroku instalacja i aktywacja akceleracji,

ja tak zrobiłem, i tuż przed logowaniem w X-ach pojawia mi się logo Nvidii,

a po zalogowaniu akceleracja działa wyśmienicie. :)

Powodzenia :)

Powodzenia :)

hej,

po nieudanych probach ze sterami z livny zainstalowalem ich odpowieniki z atrpms - teraz dziala.

pozdrawiam

(ps nvidia-graphics-helpers i nvidia-graphics-devices sa w sieci via rpm.pbone.net)

U mnie też tak na początku zadziałało od razu, nawet bez "nvidia-config-display enable" :blink:

Po restarcie już nie zadziałało. <_<

Gość rgabrysiak

W repozytoriach livny sa juz nowe stery od nvidii i wszystko smiga az milo

( ja stawialem system od nowa wiec nie wiem jak sie zachowa Fedorka po aktualizacji sterów)

Pozdrawiam

U mnie też tak na początku zadziałało od razu, nawet bez "nvidia-config-display enable" :blink:

Po restarcie już nie zadziałało. <_<

A może właśnie stąd, że nie dałeś "nvidia-config-display enable", po restarcie Ci nie zadziałało?!

Ja wykonałem wszystko zgodnie ze ściagawką i po restarcie nie miałem najmniejszych problemów.

A moze wlasnie stad, ze nie dales "nvidia-config-display enable", po restarcie Ci nie zadzialalo?!

Ja wykonalem wszystko zgodnie ze sciagawka i po restarcie nie mialem najmniejszych problemów.

Teraz zrobilem wszystko tak samo, potem dalem "nvidia-config-display enable" i wywalilo mi cos w stylu "driver already enabled". Ale dobra tam - teraz juz jakos dziala normalnie (równiez po restarcie). Tylko nie podoba mi sie, ze to sie stalo ot tak, samo z siebie. :]

EDIT: poprawka: niby dziala, ale po pewnym czasie od uruchomienia zawiesza sie caly system :/ wylaczylem i czekam na poprawki do sterów :)

su -c "/usr/bin/chcon -cv system_u:object_r:xserver_misc_device_t /etc/udev/devices/nvidia*"

To powinno załatwić problem z SELinuksem i kmod nvidia w sposób cywilizowany.

[buzzard@localhost ~]$ su -c "/usr/bin/chcon -cv system_u:object_r:xserver_misc_device_t /etc/udev/devices/nvidia*"
Hasło:
/usr/bin/chcon: /etc/udev/devices/nvidia*: Nie ma takiego pliku ani katalogu

(...) teraz już jakoś działa normalnie (również po restarcie). Tylko nie podoba mi się, że to się stało ot tak, samo z siebie. :]

Gdy pisałem wczesniej to miałem na pokładzie FC6 i kierując się podaną ściągawką wykonując wszystkie czynności "od A do Z", nie miałem najmniejszych problemów z akceleracją, po "init 5" działała bez zarzutu, i po restarcie również nic się nie działo wszystko było OK. Teraz przeszedłem na F7 i........ gdy dałem yum install kmod-nvidia poleciała instalacja z tym, że dodatkowo poszły jakieś uaktualnienia (wcześniej przy instalacji czegoś takiego nie widziałem), i wszystko zakończył komunikat wykonanej kompletnej instalacji, postanowiłem się wylogować, bo skoro jakieś skrypty poszły po instalacji, to jest szansa, że po przelogowaniu będzie OK, i tu "zong", na zakończenie wylogowywania wywaliło komunikaty że X-y maja problemy na wyjściu i został mi tryb tekstowy, no to stwierdziłem że zdążę dokończyć aktywować akcelerację po rtestarcie. Aktywacja po restarcie okazała się zbędna, przy podnoszeniu spostrzegłem przy sterowniku nVidii status OK, a tuż przed pojawieniem się Xowego ekranu logowania, dostałem piekne pełnoekranowe logo nVidii i........"już mi tak zostało".

Wniosek?!

Sterowniki pod F7 mają podpięty skrypt oszczędzający użytkownikowi "administratorskich robótek terminalowych", i po instalacji wystarczy restart, i powinno działać.

Tak to przynajmniej u mnie wygląda i nie ukrywam, cieszy mnie to :)

Innym życzę tego samego. :)