Buzzard Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Mam problem z bardzo częstym zawieszaniem się kompa działającego pod Fedorą 7. Zazwyczaj nie da się nawet przełączyć na terminal przez Ctrl + Alt + Fx, a nawet jak się uda, to wyskakuje tam coś takiego: ata1.01: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen ... ata1.00: failed to set xfermod (err_mask=0x40) ata1.00: disabled ata1.00: failed to recover some devices, retrying in 5 secs W pliku /var/log/messages nie pojawia się żaden komunikat z tego czasu, w którym się system zawiesił. Nie wiem jak inaczej mógłbym wyśledzić przyczynę zawiech. [root@localhost ~]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.21-1.3194.fc7 #1 SMP Wed May 23 22:35:01 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 może to wina sprzętu jednak? procek sie przegrzewa , ramy siadają, zasilacz nie daje rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano Czerwiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 może to wina sprzętu jednak? procek sie przegrzewa , ramy siadają, zasilacz nie daje rady... Nie. Na pewno to nie wina sprzętu. Na tym samym komputerze zainstalowana jest Vista i działa bez problemu. Wcześniej przed Fedorą był Debian i również działał ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 F7 tez mnie sie wiesza, kompletne zatrzymanie systemu nastepuje w momencie jak slucham mp3 w xmms i uruchamiam firefox-a. Logow brak. Ale to wina starej karty muzycznej (zreszta troche wadliwej), przy uzytkowaniu karty na plycie glownej problem nie wystepuje. (na FC6 tez dzialalo wszystko "prawidlowo", Fedora chyba stala sie zbyt czula na lekko wadliwe podzespoly ) A windows spokojnie ta stara karte obsluguje, wiec analogicznie sprawdz dokladnie czy przypadkiem ktorys z podzespolow komputera nie jest uszkodzony, windows czasem problemow poprostu nie zauwaza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano Czerwiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 F7 tez mnie sie wiesza, kompletne zatrzymanie systemu nastepuje w momencie jak slucham mp3 w xmms i uruchamiam firefox-a. Logow brak. Ale to wina starej karty muzycznej (zreszta troche wadliwej), przy uzytkowaniu karty na plycie glownej problem nie wystepuje. (na FC6 tez dzialalo wszystko "prawidlowo", Fedora chyba stala sie zbyt czula na lekko wadliwe podzespoly ) A windows spokojnie ta stara karte obsluguje, wiec analogicznie sprawdz dokladnie czy przypadkiem ktorys z podzespolow komputera nie jest uszkodzony, windows czasem problemow poprostu nie zauwaza. Zainstalowałem na próbę na innej partycji SuSE 10.2 i system działał bez zarzutu. :-) . Tak samo wcześniej w Debianie 4.0. Przyjdzie mi się chyba na razie z nim "przeprosić" , bo problem tkwi zapewne w F7. Sprawdzam jeszcze tylko, czy to może nie jest spowodowane przez sterowniki nVidii, z Livny... Zawiesza się głównie wtedy, kiedy są aktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Wcale bym sie nie zdziwil jesli byloby to spowodowane binarkami nvidii. Sam mialem tego typu problemy mase razy przy binarkach nvidii jeszcze za czasow uzywania ich kart (no i gdzie tu ta bezproblemowosc w uzywaniu ich kart ??). Zmien na jakis czas na defaultowy sterownik i zobacz czy dalej sie kisi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi