hUBI Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Mam dwa dyski w kompie - jeden sata drugi ata. Oba sa podlaczone jako slave z tym ze dysk ata to kieszen, ktora czasem wyjmuje. O ile w FC6 sata widnial jako /dev/sda a ata jako /dev/hdb o tyle w F7 sata ma rozne "litery" dysku i tak przy podlaczonym ata jest to /dev/sdb (/dev/sda to ata) a przy odlaczonym /dev/sda. Sprawia mi to duzo klopotow przy montowaniu natomiast system startuje i odnajduje swoje partycje mimo zmiany. Jestem leniem i nie chce mi sie przelaczac dysku sata na master (moze by pomoglo) w kazdym badz razie jest mozliwosc takiej zmiany aby dysk ata byl znowu rozpoznawalny jako /dev/hd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Z tego co wiem, to zmienili w którymś jądrze oznaczenia dysków i teraz nie ma rozróżnienia (niestety) na dyski S-ATA i ATA. Musisz się przestawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Z tego co wiem, to zmienili w któryms jadrze oznaczenia dysków i teraz nie ma rozróznienia (niestety) na dyski S-ATA i ATA. Musisz sie przestawic... Zadnych oznaczen nie zmieniali. Ludzie nauczcie sie wyrazac precyzyjnie i fachowo albo nie pisac nic. Jest nowy sterownik libata którego dotychczas uzywano tylko dla SATA a teraz wykorzystano jego wsparcie dla dysków PATA. Jest nowszy i lepszy niz stare moduly do obslugi dysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi