marchewczak Napisano Wrzesień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2004 No to sobie narobiłem :shock: . Niespełna tydzień temu kupiłem nowy sprzet:płytę ASROCK P4S55FX, procesor CeleronD-2.66GHz, pamięć RAMKingston-512MBDDR400MHz i kartę graficzną Gainward GeforceMX440SE128Bit. Nie mogę na ten zestaw wgrać dystybucji Linuksa. Windows XPPro chodzi bez zarzutu. Linux Mandrake10.0 - jadro 2.6.3 instaluję się, ale po instalacji co chwila zwis, problemy z instalacja czegokolwiek i nie mozna zamknąć systemu. Spróbowałem więc wgrać Fedorę2 - ta (_wogóle_ → w ogóle) ORT się nie instaluje -jadro2.6.5 tzn. instalator staruję i dochodzę aż do wyboru pakietów. Po wybraniu pakietów instalator rusza i jak zaczyna je wgrywać to następuje zwis kompa i koniec i to zawsze dopiero przy wgrywaniu pakietów(ale !!! nie jest to konkretny plik -za drugim razem padł na wgrywaniu innego). Tą sama dystrybucje wgrywałem na poprzednim kompie bez problemu więc nie jest uszkodzony CDROM. Podejrzewam, że jajko jest za stare na CeleronaD z jądrem Prescott, bo sama płyta główna jest juz stara -technologia sprzed ponad roku (może jednak chipset jest źle wykrywany przez Fedorę2). Jestem załamany . Bedę próbował dalej- w BIOSie już chyba próbowałem wszystkich kombinacji. Jeśli ktoś instalował Fedore2 na tej płycie - Proszę o pomoc. Może jest jednak jakiś kruczek w BIOSie. Na marginesie zrobiłem już upgrade BIOSa na najnowszy - jeszcze ciepły z czerwca br. Ja stawiam na jajko, bo sam sprzet jest stabilny. Poza tym także Mandrake wywalił mi informacje o nie wykrytym LSB czy coś takiego i zaproponował instalacje także innych źródeł jądra zamiast 2.6 - 2.4 Nie znam zbyt Linuksa. Pozdrowienia PS. Może trzeba uruchomic instalatora z jakąs opcją :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenhorn Napisano Wrzesień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2004 Poszukaj sobie może jakiejś aktualizacji biosu. Ja miałem podobne kwiatki na jednej z wersji biosu płyty.. Linux nawet się wieszał.. A Winda restartowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marchewczak Napisano Październik 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2004 Robiłem co mogłem w BIOSie i nic, choć masz rację, bo ja na poprzedniej płycie też miałem problemy z BIOSem i po wgraniu nowego jak ręką odjął. Teraz jednak nic to nie dało, bo Producent płyty chyba nie sympatyzuje z Linuksem i nawet z nowym BIOSem są problemy. Próbowałem też instalować inne dystrybucje i też są problemy, jak nie z instalacją to z samym działaniem; ale poradziłem sobie - po prostu złożyłem drugiego kompa z tego co mi zostało po modernizacji )) Mam tylko zainstalowaną Fedorę 2 na nim. Na tym kompie chodził mi nawet Debian Jak ukaże się Fedora 3 to pewnie zainstaluję ją na tym głównym -mocnym kompie. Obecnie musi chodzić tylko na Duronie1200MHz, 512 MB SDRAM, dysk SeagateMedalist ATA66, GeForce2MX400-64MB i muzyce CMEDIA 8738, a więc na sprzęcie wręcz archaicznym. Nie mam natomiast problemów z Neostradą. Najpierw włączam ten główny komp z WindowsemXPPro, który pełni rolę Routera i potem włączam tego kompa z Fedorą (nic nie trzeba konfigurować w Fedorze -internet działa od razu. Także w Windowsie nie trzeba nic robić poza zaznaczeniem w konfigiracji połączenia sieciowego NeostradyPLUS czterech ptaszków-1 od zapory i 3 od udostępniania połączenia internetowego). Oba kompy połączone są krosowym przewodem i mają takie same zintegrowane karty sieciowe SIS900. Na marginesie udało mi się wkońcu zrobić update Fedory2 przez internet przez RedHAT Network -wpuszczono mnie - przestrzegam posiadaczy modemów -aktualizacje zajmują 350MB to więcej jak Service Pack2 dla WindowsaXP, który ma 260MB. Download poprzez Neostradę 128Kbit oraz instalacja zajęły 10 godzin -sam download 6 godzin )) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2004 proponuje jeszcze zrobic test pamieci ram z feralnego kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi