prezes21 Napisano Czerwiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2007 Witam Mam taki problem : mam sobie serwerek na fedorze 2, dwie sieciowki i DSL , wszystko śmiga dobrze. Ale chce podzielic LAN na dwie podsieci , mozecie podpowiedzic od czego zacząć i co trzeba zrobic? na razie mam tak: eth0 - DSL eth1 - lan 192.168.1.x utworzyłem eth1:1 ale jak sie już dowiedziałem nie mam skonfigurowanej obslugi aliasow IP i musze skompilować jądro tylko jak to zrobić ?? z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 A do czego ci w tym przypadku aliasy IP? Zresztą aliasy są domyślnie. Z tego co piszesz rozumiem że chcesz zrobić VLANy. Więc krótko i na temat: 1. Edytujesz plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 DEVICE=eth1 ONBOOT=yes 2. Tworzysz plik dla pierwszego VLANu /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0.1 DEVICE=eth0.1 BOOTPROTO=static HWADDR=00:A1:B0:F1:55:18 TYPE=Ethernet ONBOOT=yes VLAN=yes IPADDR=192.168.72.1 NETMASK=255.255.255.0 3. Tworzysz plik dla drugiego VLANu /etc/sysconfig/network-scripts/eth0.2 DEVICE=eth0.2 BOOTPROTO=static HWADDR=00:A1:B0:F1:55:18 TYPE=Ethernet ONBOOT=yes VLAN=yes IPADDR=192.168.73.1 NETMASK=255.255.255.0 4. wpisujesz polecenie service network restart i już działa. Musisz tylko ustawić switcha aby na interfejsie z kartą sieciową obsługiwał tagowane pakiety oraz aby ten port należał do obu vlanów. (switch zatządzalny musi być oczywiście) Własnie przyszło mi do głowy w którą stronę kombinowałeś z tymi aliasami ale nie bardzo to widze... kompy będą w jednym switchu tylko inaczej zaadresowane ?? bez sensu nic to nie daje z punktu widzenia bezpieczeństwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Sierpień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2007 i już działa. Musisz tylko ustawić switcha aby na interfejsie z kartą sieciową obsługiwał tagowane pakiety oraz aby ten port należał do obu vlanów. (switch zatządzalny musi być oczywiście) sorry ale jak juz mamy takiego switcha i juz zatagujemy taka siec to przeciez juz tworzymy VLANY po co jeszcze raz ustawiac to na (_linuxie_ → Linuksie) ORT ??? wystarczy routing dodac i na firewallu poprzestawiac. na switchu trzeba jeszcze ustawic domyslnie routing route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 IP_SERWERA(karty w tym przykladzie karty eth1). na L. podobna skladnia do routingu. oczywiscie jesli mamy takiego switcha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2007 jezeli router (w tym wypadku linux) nie będzie miał włączonej obsługi tagów na interfejsie, wtedy nie będzie w stanie routować pakietów, aby rozwiązanie pakietów działało musza być spełnione następujące warunki: - switch zarządzalny z obsługą tagów VLAN + skonfigurowane VLANy (jezeli statycznie to port routera pownien być we wszystkich VLANach) - warto zaktualizować firmware switcha, aby obsługa VLAN była najbardziej dorpacowana i nie była możliwość dokonania ataku na VLAN - router z obsługą tagów VLAN (karty Intel, 3Com + odpowiednie stery w Linux/BSD potrafią obsługiwać tagi z wielu VLANów na jednym interfejsie, jezeli masz inna kartę musisz sprawdzić czy potrafi to robić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi