adams24 Napisano Czerwiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2007 Witam. Dalej walcze z sambą oto mój config: [global] netbios name = serwer lm announce = yes workgroup = dom # opcje sieciowe interfaces = 192.168.0.200 127.0.0.1 hosts allow = 127. 192.168.0. security = user encrypt passwords = yes wins support = yes local master = yes os level = 200 domain master = yes preferred master = yes time server = yes domain logons = yes update encrypted = No smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd unix password sync = no log file = /var/log/samba/log.%I max log size = 500 log level = 3 # konta maszyn Samba 3.0 add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no map to guest = Bad User logon script = @G.bat # profile mobilne logon home = %L%Uprofile logon path = %L%Uprofile # polskie znaczki Samba 3.0 unix charset = ISO8859-2 dos charset = CP852 username map = /etc/samba/smbusers [netlogon] path = /etc/samba/logon comment = Usługa logowania domenowego guest ok = no browseable = no write ok = no # Katalogi Domowe Użytkowników [homes] comment = Katalog Domowy guest ok = no browseable = no write ok = yes [Profiles] path = /home/samba/profiles writeable = yes browseable = no [wspolny] comment = katalog wspolny nasz sieciowy create mask = 0744 writable = yes comment = Dysk Wspolny (publiczny) path = /PUBLIC browseable = yes writeable = yes admin users = @admini ;create mode = 0666 ;directory mode = 0777 public = yes otóz problem jest następujący: mój skrypt nazwagrupy.bat ma za zadanie ustawienie aktualnego czasu z serwera czyli: net time serwer /set /yes Otóż stacja kliencka wykonuje ten skrypt ale windows wywala błąd 1314; klient nie ma wymaganych uprawnień. Druga sprawa to podczas logowania do domeny winda wywala komunikat że nie można zalogować się do profilu mobilnego i ładuje profil lokalny. Co jest nie tak ??? Macie jakies materiały na ten temat na necie ??? Chciałbym poczytać o tych profilach i uprawnieniach nadawanych klientom windows. Dłuższe listingi dajemy w codebox a nie w code /Karlik OK Działaja profile to zmiana w configu: Zmieniłem na # profile mobilne logon home = %N%Uprofile logon path = %N%Uprofile i wszystko OK niby loguje sie do tego profilu mobilnego ale nie moge zsynchronizowac np. Moich Dokumentów z windy z zawatrtością profilu na sambie. Otóż mam w systemie windows profil lokalny np usera adam i profil mobilny tesh adam. Profil lokalny mogłem przenieść na serwer samby tzn skopiowało mi moje dok, ustawienia, pulpit, itp. Nie wiem czy dobrze rozumię ale po zalogowaniu się do demeny usera adam powiniem mieć on dostepne te skopiowane pliki w profilu mobilnym. A tu nici nie ma tych plików. Poza tym jak zaloguje się do domeny to nie moge sutawic synchronizacji oszczegolnych rzeczy z serwerem. W czym problem. Pomocy ??? ---------------- Nie pisz postów pod własnymi postami. Korzystaj z przycisku "EDYCJA" - WalDo Pod win 98 wszystko dziła na tym configu, ale pod XP (_niedziała_ → nie działa) ORT POMOCY !!!! Chyba WalDo coś Ci napisał na temat pisania posta pod postem /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Nie znam się na sambie, bo nie używam, więc niewiele pomogę. Jedyne co mi przychodzi do głowy po ostatnim dopisku to to, że masz źle skonfigurowanego Windowsa XP, ale to tylko taki domysł. Lepiej niech się wypowie ktoś kto używa samby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2007 No i racja karlik źle skonfigurowany windows Dla ludzi z podobnym problemem podaję link do strony z rozwiązaniem tego problemu: Support microsoft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi