drejas Napisano Czerwiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 Witam! Czy ktoś mógłby podać jakieś HOW TO odnośnie instalacji drukarki sieciowej na Fedorze 6? Szukałem wszędzie i nie mogę sobie z tym poradzić. Prosze o pomoc Drukarka jest widoczna w sieci przez np. WIndows XP na tym samym komputerze, ale linux jej nie widzi, prosze o pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 A tak btw. czy same komputery się w ogóle widzą? Po zainstalowaniu i uruchomieniu cups'a. W pasku adresu przeglądarki: http://localhost:631 i sobie ją konfigurujesz. WinXp udostępnia drukarki bez konta gościa, bo owe konto jest domyślnie wyłączone. Dobrze jest wtedy utrworzyć jakieś specjalne konto, na które można się logować by używać drukarki. Ale czasem przy większych problemach dobrze jest drukarkę podłączyć do kompa z linuksem i udostępnić ją windowsom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejas Napisano Czerwiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 siema, słuchaj kompy sie widza bo z (_linuxa_ → Linuksa) ORT moge normalnie wchodzic na dysk windowsowy na drugim kompie... nie moge zainstalowac drukarki na (_linuxie_ → Linuksie) ORT bo moja mama by nie obczaiła... w kazdym badz razie, kompy sie widza, ale drukarki nie moge zainstalowac, prosze o dokladne how to co po kolei mam robic, jak dodac drukarke? jak wpisalem ten adres w p-rzegladarce co podales to robilem dodaj drukarke a dalej jakies opcje do wybrania byly typu protokoly http, ipp, itd... nie wiem ktory wybrac, zaden nie zadziala, co robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 Co to jest za drukarka? I czy jesteś pewien, że jest udostępniona? Fedora z tego co widzę ma jakiś gadżet do systemu wydruku, ale jak on działa nie wiem, bo mam tę dystrybucję od paru dni (powinien tu ktoś kumaty się wypowiedzieć). A czy przez localhost:631 w ogóle nie da się znaleźć tej drukarki? Jeżeli nie można jej znaleźć, stawiałbym najpierw na maszynę z windowsem i poprawność udostępnienia. A przez cups'a z przeglądarki dodajesz poprostu drukarkę np. 192.168.0.222/moja_drukarka8 i powinno widzieć. Wielkiej filozofi tam nie ma, większość odpowiedzi znajdziesz tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejas Napisano Czerwiec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 ta drukarka to Canon PIXMA iP2000, wlasnie nie wiem co wpisac zamiast moja_drukarka8 bo nie moge wpisac tego Canon .... na tej stronie co podales nie ma odpowiedzi bo nie pisza nic o drukarkach canona, nawet w ich wyszukiwarce jak wpiszesz canon to nic nie widac... drukarka jest udostepniona dobrze bo korzystaja z niej inne komputery, ale one maja windowsa.... PLEASE HELP! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Zazwyczaj gdy udostępnia się drukarkę, to trzeba ją jakoś nazwać (to już się robi w Twoim przypadku pod windowsem, a to nie jest odpowiednie forum), na komputerze kliencie jako drukarkę sieciową podajemy adresIP oddzielony ukośnikiem (/ lub \ zależy jaki system) z nazwą drukarki. Więc na prostym przykładzie, jeżeli naszą drukarkę nazwiemy "marta" i jest ona na komputerze z ip 192.168.0.2 o nazwie komputer_taty, to możemy to wpisać tak: 192.168.0.2/marta lub komputer_taty/marta . Ale żeby używać nazw to musiałbyś najpierw opisać komputer_taty w /etc/hosts, więc na początek polecam wpisanie po nr. IP. Z canonem nie powinno być problemów, myślałem, że możesz mieć jakiegoś np hp. do którego trzeba sterów foo2zjs. Ale ten canonik powinien śmiało drukować. //edit Co do tego, że nie ma nic nt. canona w wyszukiwarce cups'a. Zależy czego szukałeś, natomiast w googlach jest tego naprawdę dużo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejas Napisano Czerwiec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 moja drukarka jest nazwana jako CanonPIX. proszę o dokładne wskazówki co mam zrobić po tym jak juz wejde na strone: localhost:631, proszę o wskazówki krok po kroku, bardzo proszę drukarka jest na WIndowsie XP, nazwa przydziału CanonPIX, drukarka Canon PIXMA iP2000, nie wiem co mam robić, próbowałem już wszystkich opcji na tejs tronie localhost... prosze pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Czytaj ze zrozumieniem co tam jest, dodaj drukarkę no i tyle. Ja Ci nie jestem w stanie bardziej pomóc, ponieważ nie mam cupsa, a z pamięci nie chce strzelić gafy i wprowadzać Cię w błąd. Manage printers => add printer => i wpisujesz lokalizacje swojej drukarki. Niestety tylko tyle pamiętam i nie wiem czy to tak wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Tutaj masz opisane obsługiwane protokoły: http://localhost:631/help/network.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi