Raptor Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Witam Czy ktoś spotkał sięz problemem zbyt dużej ilości plików i podkatalogów w katalogu /var. Mam aplikacje ktora zapisuje pliki do katalogu systemowego /var/costam , od wczoraj zgłasza błąd że nie może już tam nic zapisać .Obecnie jest zapisane 31998 pozycji. Czy jest jakas opcja lub zmienna systemowa ograniczająca ilość plików i katalogów w systemie FC6 kernel 2.6.18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 A może tak prozaicznie: masz wystarczającą ilość miejsca? (df -h) Osobiście nie słyszałem o takim ograniczeniu. A tak swoją drogą: nie lepiej to jakoś segregować dla wygody przeszukiwania tych plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Może to sprawka systemu plików? Jeżeli masz ext3, to całkiem możliwe... Takie na szybko wyszukane: The ext2 inode specification allows for over 100 trillion files to reside in a single directory, however because of the current linked-list directory implementation, only about 10-15 thousand files can realistically be stored in a single directory. This is why systems such as Squid ( http://www.squid-cache.org ) use cache directories with many subdirectories - searching through tens of thousands of files in one directory is sloooooooow. Tutaj p.s. Zawsze możesz przerobić /var na reiserfs na przykład. Może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Osobiście nie słyszałem o takim ograniczeniu. A tak swoją drogą: nie lepiej to jakoś segregować dla wygody przeszukiwania tych plików?hmm oj poczytaj o systemach plikow. wielkosc tabeli i-nodow ogranicza ilosc plikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2007 Może się źle wyraziłem: nie słyszałem o FIZYCZNYM ograniczeniu. Zresztą to wynika też z przytoczonego tu cytatu inode specification allows for over 100 trillion files to reside in a single directory, Jak dla mnie taka ilość jest bliska określeniu "brak ograniczeń". Chociaż fakt, że w praktyce ograniczenie jest mniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi