Skocz do zawartości

Sieć Lokalna Z Windowsem - Gnome Vs Kde - Fedora 7

Zlloty

Rekomendowane odpowiedzi

Przesiadłem się ostatnio z Gnome na KDE (szybsze to nieco i takie tam) i odkryłem pewien problem, a mianowicie w otoczeniu sieciowym pustka, nie mam dostępu do komputerów z Windowsem. Czasem dostaję komunikat, że LISa winna być uruchomiona, itp, itd. Poszukałem w sieci, znalazłem jakieś potencjalne rozwiązania, będę walczył. Ale nie o to chodzi.

Pytanie jest następujące: czy środowiska graficzne mają indywidualnie definiowane parametry? Przy starcie Linuksa uruchamia się m.in. usługa SMB, więc powinna być, na moje laickie oko, przez każde środowisko graficzne.

Drugie pytanie, pomocnicze (dla mnie;) - w Gnome mam zarządzanie usługami, mogę tam sobie uruchomić, zatrzymać usługi, gra. Gdzie coś takiego jest w KDE? Niby coś tam znalazłem, ale nie było tam usług wymienionych w Gnome (m.in. wspomnianej SMB). :blink:

Drugie pytanie, pomocnicze (dla mnie;) - w Gnome mam zarządzanie usługami, mogę tam sobie uruchomić, zatrzymać usługi, gra. Gdzie coś takiego jest w KDE? Niby coś tam znalazłem, ale nie było tam usług wymienionych w Gnome (m.in. wspomnianej SMB). :blink:

W Kmenu->Administracja->Server :)