nowybog Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Mam problem z automatycznym monotwaniem plików iso podczas startu systemu wyświetla mi się komunikat że nie mam dotępu do tego pliku co chcę zamonować a jak montuje bezpośrednio po starcie systemu to nie ma problemów o to mój fstab: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /mnt/a auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sda5 /mnt/d vfat rw,users,auto,umask=0000 0 0 /dev/dvd-sr0 /mnt/dvd auto ro,users,noauto 0 0 /dev/sda1 /mnt/c ntfs ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2 /mnt/d/obraz/obraz.iso /mnt/obraz iso9660 ro,user,loop,auto 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Jesli nie masz uruchomionego procesu ConsoleKit to go uruchom a wszystko będzie działać. Proszę zigonorować mój post gdyż nie wiedziałem co piszę a pisałem źle. To raczej nie ma nic wspólnego z problemem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Może tu jest problem: ro,user,loop,auto Spróbowałbym "podstawowo" ro,loop,defaults Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 A ja mysle, ze problem jest tu: ... /dev/sda5 /mnt/d vfat rw,users,auto,umask=0000 0 0 ... /mnt/d/obraz/obraz.iso /mnt/obraz iso9660 ro,user,loop,auto 0 0 A dokladniej - chodzi o to, ze probujesz podmontowac iso z dopiero co podmontowanego zasobu i odbywa sie to za szybko (/mnt/d nie jest jeszcze gotowy)... Tak tylko strzelam Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Narazie nic nie pomogło dostaje jeszcze komunikat "[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab" a później ten brak dostepu do iso exbros raczej nie, to wkoncu linux nie ma rzeczy niemozliwych ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 To zrób co Ci każe... "[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab" Masz pustą linijkę na końcu fstab? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 na samym koncu jak podalem mam "0" i po nim nie ma nic entera tez nie to nie wiem o co chodzi jak probowalem z partycji linksowej to tez to samo, jedynie moge montowac po odpalenie calego systemu no ale za kazdym razem montowanie tego samego jest troche nużace :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Po ostatnim znaku w fstab wciśnij enter. Zniknie błąd "[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Tak ten błąd zniknoł ale nadal pisze brak dostępu do pliku iso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Jesli nie masz uruchomionego procesu ConsoleKit to go uruchom a wszystko będzie działać. Proszę zigonorować mój post gdyż nie wiedziałem co piszę a pisałem źle. To raczej nie ma nic wspólnego z problemem, ja miałem właśnie z tym problem, przy wyłączonej tej usłudze nie działało montowanie pendriva. Po włączeniu i restarcie systemów wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 ...A dokladniej - chodzi o to, ze probujesz podmontowac iso z dopiero co podmontowanego zasobu i odbywa sie to za szybko (/mnt/d nie jest jeszcze gotowy)... To nie to. Aż spróbowałem, bo coś mi się nie chciało wierzyć że taki banalny manewr jako montowanie "na pętli" nie działa przy starcie. /etc/fstab: LABEL=/ / ext3 defaults,noatime 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults,noatime,ro 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/sda2 swap swap defaults 0 0 LABEL=/data_060 /disks/data_060 jfs defaults 0 0 /disks/data_060/Debian/debian-40r0-i386-DVD-1.iso /mnt/temp auto ro,loop,defaults 0 0 LABEL=/data_080 /disks/data_080 reiserfs defaults,noauto 0 0 #/dev/ida/c0d0p1 /mnt/temp vfat defaults,noauto,fmask=666 0 0 Celowo umieściłem jedno po drugim /var/log/messages Jul 10 01:25:48 fedora kernel: loop: loaded (max 8 devices) dmesg - trochę bardziej gadatliwy loop: loaded (max 8 devices) ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3 ISO 9660 Extensions: RRIP_1991A ls /mnt/temp autorun.bat debian doc install.386 md5sum.txt pool README.mirrors.html README.txt autorun.inf dists install isolinux pics README.html README.mirrors.txt tools Musi działać. Moim zdaniem popełniasz gdzieś elementarny błąd. Nazwa pliku, ścieżka lub coś w tym stylu. [edit] Jeszcze mount /dev/sda3 on / type ext3 (rw,noatime) proc on /proc type proc (rw) sysfs on /sys type sysfs (rw) devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620) /dev/sda1 on /boot type ext3 (ro,noatime) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw) /dev/hda4 on /disks/data_060 type jfs (rw) /disks/data_060/Debian/debian-40r0-i386-DVD-1.iso on /mnt/temp type iso9660 (ro,loop=/dev/loop0) none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw) System - FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Nie musi działać bo jak montuje z tej samej ścieżki ręcznie to mi działa bez problemów, czy ktoś to rozumie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 A próbowałeś chociaż takich ustawień ? /partycja/z/obrazem /punkt/montowania fs defaults 0 0 /partycja/z/obrazem/obraz.iso /punkt/monotwania/obrazu auto ro,loop,defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Tak, jednak "fs" u mnie nie jest rozpoznawalne przez system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Zamiast fs powienieneś wstawić system plików jaki masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi