dontry Napisano Lipiec 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 Z takimi ustawieniami mplayer wyświetla filmy poprawnie... jednak wolałbym mieć system całkowicie sprawny. Jak by ktoś wiedział co może być przyczyną takiego obrazu w totemie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 No to chociaz tyle dobrze ze mplayer Ci dziala. Z tym Totemem Ci nie pomoge, bo wywalam go i jego pluginy w firefoxie zaraz po zainstalowaniu fedory. Przez niego nie moge ogladac TV internetowej i teledyskow na interii. Byc moze nie mam odpowiednich kodekow. Jednak do mplayera jestem przywiazany i mam go domyslnie ustawionego do kazdego pliku video Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dontry Napisano Lipiec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 No to w takim razie jeszcze jedna kwestia odnosnie sterownika Intel. Gdy włącza mi się system i ładowane są moduły poziomu 5 (tuż przed ekranem logowania) czcionka jest bardzo wielka - na ekranie mieszczą się tylko 3 linie tekstu. Czy ktoś wie jak to naprawić? W zasadzie nie jest to aż tak dokuczliwe - jednakże w razie błędów moge nie miec możliwości odczytania ich wiec wypadaloby to jakos naprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Hmmm, nigdy czegos takiego nie widzialem i nie slyszalem zeby taka wielka czcionka sie pojawiala. Jedyne co Ci moge doradzic to jesli uzywasz Fedory 7 ustawic xorg.conf na taki jaki Ci podalem wczesniej. Przede wszystkim na Fedorze 7 dla sterownika Intel nie musisz uruchamiac 915resolution Druga rzecz to w xorg.conf zadnych wpisow typu Modeline..... miec nie musisz trzecia rzecz to w xorg.conf powinienes usunac linijke: Modes "1280x800", najlepiej zeby zadnego wymuszania na sile rozdzielczosci nie bylo. Ja tak mam i moje KDE jest wyswietlane prawidlowo. Dla sterownika I810 takze nie musisz miec tych wpisow w xorgu. Co najwyzej jesli nie bedzie dzialac panorama to wlacz 915resolution. Daj znac czy sa jakies rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dontry Napisano Lipiec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 No wprowadziłem zmiany w xorgu ale nic się nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 Hmm, no z tym to bedzie ciezko. a Moglbys zresetowac komputer i wylapac w ktorym miejscu pojawai sie ta wielka czcionka ??? Jak Fedora sie zacznie wgrywac to kliknij "pokaz szczegoly" zebys widzial kolejno odpalane uslugi. Czy one juz ida duza czcionka czy dopiero przed samym wyskoczeniem graficznego logowania. aha i zanim wyskoczy Ci graficzny interfejs do zalogowania to widach przez chwile tryb tekstowy z migajacym kursorem, tam tez jest wielka czcionka ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dontry Napisano Lipiec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2007 Ta wielka czcionka jest od samego poczatku... i widze caly czas tylko tyle: W trybie tekstowym jest normalna czcionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2007 Hmm, mialem kiedys cos podobnego, tylko ze czcionka byla tak mala ze musialem prawie lupe do moitora przykladac zeby zobaczyc co tam za uslugi sie laduja. nie wiem jak to rozwiazac, bede szukal w necie chociaz juz widze ze nie moge znalezc nic podobnego. Pewnie na poczatku zle rozpoznaje monitor lub karte graficzna i dlatego taka czcionka, pozniej przed logowaniem jest odczytywana konfiguracja X-ow i wszystko wraca do normy. sprawdz jak sie zachowa system jak odpalisz go na poziomie 3 czli samym tekstowym trybie. to sie jakos robi tak ze jak sie zglosi Grub, przerywasz odliczanie do wgrania systemu, wybierasz strzalkami kernela, wciskasz "e" i chyba jeszcze raz "e" i w lini komend dopisujesz na koncu lini numerek "3" albo "init 3" albo "init=3" bez cudzyslowia. (_linuks_ → Linux) ORT powienien sie zaladwoac tylko w trybie tekstowym. wtedy sprawdzisz czy cos to zmienia, czy to wina X-ow. Jak znajde cos w tym temacie to dam znac Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dontry Napisano Lipiec 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 No i wychodzi że to wina X'ów bo w trybie tekstowym wszystko jest normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 No to zostań przy sterowniku i810 w połączeniu z 915resolution. Sterownik intel nie jest stabilny. Skoro na liście dyskusyjnej developerów tego drivera pojawiają się stwierdzenia, że "czasami sterownik może nie zdążyć z rezerwacją pamięci na nakładkę wideo" no to sorry. Jeszcze mu dużo brakuje żeby zastąpić i810 (nawet obsługa v-sync nie jest zaimplementowana dla odtwarzania wideo) i póki co przeznaczony jest do testowania i wychwytywania błędów. Może za parę miesięcy, kto wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 A ja siedze na sterowniku Intel, wszystko smiga az milo mplayer odtwarza wszystkie filmi idealnie. zadnych dziwnych i nie typowych problemow nie widze w tym sterowniku, chociaz zgodze ze ze on jeszcze jest w fazie eksperymentalnej. Jedyne co bylo z tym sterownikiem nie tak jak byc powinno to obsluga TV-out na grafice. Chyba w ogole nie dzialal obraz na TV, a na I810 dzialal ale tylko czarnobialy. Nie wiem jak jest na dzien dzisiejszy, ale w wolnym czasie podepne sie o TV i sprawdze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi