Skocz do zawartości

Autostart Programu

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

mój problem polega na tym że, mam program noip2 (wysyła mój aktualny na server dzięki czemu do niego jest przypisana domena) muszę go uruchamiać jako root. Chciał bym żeby po zalogowaniu dowolnego użytkownika uruchamiał się ten program. Jak to zrobić?? Próbowałem system --> administracja --> usługi i nic to nie dało!

Z góry dzięki za pomoc!

Nia dam głowy, że ruszy, bo nie sprawdzałem. Zarzuć polecenie crontab -e

potem na końcu dopisz coś w stylu

*/5 * * * * /home/twoj_katalog_domowy/katalog_z_noip2/noip2

Gdzie za podaną ściezkę podaj swoją. /x informuje, co ile minut będzie skrypt odpalany. Możesz przykładowo dać /30, co powinno aktualizować się co 30 minut.

Noip to nie jest skrypt tylko program, wystarczy go raz uruchomić i automatycznie co ustaloną ilość czasu (ja mam chyba 15min) się aktualizuje mój IP. Chcę uzyskać taki sam efekt jak bym normalnie w konsoli prze logował się na root-a i odpalił program, z tym że, ma to się dziać automatycznie przy starcie systemu/logowaniu się do systemu na każdym użytkowniku

~/.bashrc z pewnością nie pomoże. Jest to jakiś plik usera więc z root-em ma niewiele wspólnego a /etc/rc.local jest używany do celów administracji lokalnej, w nim należy przechowywać informacje o nowych demonach i hostach. Jeśli napiszesz mi jak do niego dodać to polecenie to spróbuje, ale wątpię żeby pomogło ponieważ noip to nie żaden host ani domena ale zwykły program.

~/.bashrc z pewnością nie pomoże. Jest to jakiś plik usera więc z root-em ma niewiele wspólnego

No z rootem nie ma. Aby odpalć progs z uprawnieniami roota z tego pliku to na myśl mi tylko sudo przychodzi teraz.

w nim należy przechowywać informacje o nowych demonach i hostach. Jeśli napiszesz mi jak do niego dodać to polecenie to spróbuje, ale wątpię żeby pomogło ponieważ noip to nie żaden host ani domena ale zwykły program.

Zwsze można spróbować. Wpisz do niego na końcu

polecenie &