olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 mój problem polega na tym że, mam program noip2 (wysyła mój aktualny na server dzięki czemu do niego jest przypisana domena) muszę go uruchamiać jako root. Chciał bym żeby po zalogowaniu dowolnego użytkownika uruchamiał się ten program. Jak to zrobić?? Próbowałem system --> administracja --> usługi i nic to nie dało! Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Nia dam głowy, że ruszy, bo nie sprawdzałem. Zarzuć polecenie crontab -e potem na końcu dopisz coś w stylu */5 * * * * /home/twoj_katalog_domowy/katalog_z_noip2/noip2 Gdzie za podaną ściezkę podaj swoją. /x informuje, co ile minut będzie skrypt odpalany. Możesz przykładowo dać /30, co powinno aktualizować się co 30 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Noip to nie jest skrypt tylko program, wystarczy go raz uruchomić i automatycznie co ustaloną ilość czasu (ja mam chyba 15min) się aktualizuje mój IP. Chcę uzyskać taki sam efekt jak bym normalnie w konsoli prze logował się na root-a i odpalił program, z tym że, ma to się dziać automatycznie przy starcie systemu/logowaniu się do systemu na każdym użytkowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 To może tak. Na starcie systemu: dopisałbym to polecenie do /etc/rc.local Dla userów: dopisałbym to polecenie do pliku ~/.bashrc w ich katalogach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 ~/.bashrc z pewnością nie pomoże. Jest to jakiś plik usera więc z root-em ma niewiele wspólnego a /etc/rc.local jest używany do celów administracji lokalnej, w nim należy przechowywać informacje o nowych demonach i hostach. Jeśli napiszesz mi jak do niego dodać to polecenie to spróbuje, ale wątpię żeby pomogło ponieważ noip to nie żaden host ani domena ale zwykły program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 ~/.bashrc z pewnością nie pomoże. Jest to jakiś plik usera więc z root-em ma niewiele wspólnego No z rootem nie ma. Aby odpalć progs z uprawnieniami roota z tego pliku to na myśl mi tylko sudo przychodzi teraz. w nim należy przechowywać informacje o nowych demonach i hostach. Jeśli napiszesz mi jak do niego dodać to polecenie to spróbuje, ale wątpię żeby pomogło ponieważ noip to nie żaden host ani domena ale zwykły program. Zwsze można spróbować. Wpisz do niego na końcu polecenie & Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Próbowałem i nie pomogło! Poszukam informacji na temat sudo! Może to coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Ja bym to wsadził na koniec pliku rc.local jak pisał lszk. Sam mam tak odpalonego ndiswrappera z powodu tego, że czasem nie startuje atuomatycznie. Program odpala się wtedy podczas startu systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Mój rc.local wygląda tak: touch /var/lock/subsys/local jak powinien wyglądać po edycji?? Kombinowałem i mi nie wyszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Ok dałem radę! zapomniałem w rc.local linijkę wcześniej dodać & teraz juz działa! Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi