Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją Grafy...

kelsten

Rekomendowane odpowiedzi

Postępuję według opisu z: http://kerad.opensys.pl/howto/ATI_Kernel-2.6.html

wszystko idzie ok tylko na początku, pomijam punkt 2a, gdyż mam jądro 2.6..., przy punkcie 2b dochodze do momentu : Najprawdopodobniej system wyrzuci nam komunikat iż jest konflikt w innym pakietem (w Xorg dla FC2 będzie to pakiet xorg-x11-Mesa-libGL-6.7.0-2.i386.rpm). Nie należy zbytnio tym się przejmować ponieważ pakiet ten już nam nie będzie potrzebmy! i tez mam taki komunikat, ale gdy trzeba: Podczas instalacji potrzebne będą właśnie źródła naszego kernela dla zbudowania sterownika karty i płyty głównej. Jendak nie zawsze może to się udać podczas instalacji sterowników. Ale to też nie problem !.

W przypadku gdy sterowniki nie zostały stworzone zrobimy to ręcznie sami (bez łachy).

Najpierw się upewniamy czy rzeczywiście nie ma ich w systemie:

#modprobe -l |grep fglrx

/lib/modules/2.6.6/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko

.. tutaj akurat się nam poszczęściło bo są już zainstalowane poprawnie ... jeśli jednak nic nie zobaczymy na ekranie no to:

#cd /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x

#make

a u mnie to wygląda tak:

[root@localhost seba]# /lib/modules/2.6.5-1.358/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko

bash: /lib/modules/2.6.5-1.358/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[root@localhost seba]# cd /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.5-1.358

bash: cd: /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.5-1.358: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[root@localhost seba]#

Wszystko oczywiscie robie z poziomu roota. Pomocy!!!!

[root@localhost seba]# /lib/modules/2.6.5-1.358/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko

bash: /lib/modules/2.6.5-1.358/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[root@localhost seba]# cd /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.5-1.358

bash: cd: /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.5-1.358: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[root@localhost seba]#

przedewszystkim linie "/lib/modules/2.6.5... " tego nie masz pisać tylko zobaczyć po wpisaniu :

[root@localhost]#modprobe -l |grep fglrx

po tej instrukcji powinieneś zobaczyć własnie "/lib/modules...fglrx.ko"

Poza tym to i tak musisz przekompilowac kernel bo w domyślnym konfigu kernela Fedory masz włączone

Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) a to jak jest tam napisane powinno być na nie!!!

A jak już przekompilujesz kernel to przeczytaj mój post w tym wątku

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=761&hl=radeon

odnosi się on do strony z której robisz instalke

KOmpilacja kernela - czuje sie jak kompletne zero - nic z tego nei kumam, czy kompilować tak jak jest w opisie?? A jeszcze pytanko, mam FC2 w wersji na athlona64, czy to ma jakiiś wpływ na instalowane przeze mnie sterowniki i programy, np. kadu?? Z tym kadu tez mi coś się nie zgadza, a robei według instrukcji ze stronki : http://www.kadu.net/index.php?page=about〈=pl

I czy te kompilowanie jądra nie spowoduje, ze inne programy będą miały problem?? Co to jest te kompilowanie jądra ?????

Jak ktoś mnei nie "kopnie" w odpowiednia strone, to ja nic nie szczaje z Linuxem.

Skoro nie umiesz kompilowac kernela to warto skorzystać z dostępnej w fedorze skonfigurowanej wersji źródeł wyżej wymienionego.

sprawdź czy masz katalog /usr/src/linux-2.6.5-1.358

jeśli nie masz to musisz zainstalowas z płyt źródła kernela które to znajdują się w zakładce development tools w instalatorze.

jeśli masz to przejdź do niego poleceniem cd i wykonaj jako root polecenie

#make gconfig

jak działasz pod KDE to może być

#make xconfig

w okienku które ci wyskoczy masz do wyboru przy każdej opcji klawisz M,Y,N odpowiednio: Moduł Yes(tak w kernelu wkompilowane na stałe), No((_wogóle_ → w ogóle) ORT nie isnatluj).

czyli musisz przeszperać wszystkie gałązki i poszukać:

(M) /dev/agpgart (AGP Support) //device drivers->character devices

!!! (M) Nvidia nForce/nForce2 chipset support // tutaj czipset twojej płyty a nie nForce!!!! device drivers->character devices->/dev/agpagrt(AGP)

(N) Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) // device drivers->character devices

(Y) MTRR (Memory Type Range Register) support //to jest w Processor type and features

(N) Use Register Arguments (EXPERIMENTAL) support // Processor type and features

Więc klikasz odpowiednie klawisze przy tych opcjach i możesz kliknąć Save i zamknąć okienko.

Następnie w katalogu gdzie jesteś czyli linux-2.6.5...

#make

#make modules_install

#make install

restart kompa.

i dalej według strony z której korzystasz od punktu 2b

Jak byś chciał to możesz jeszcze ustawić sobie w Procesor types and features->Processor family opcje Operton/athlon64 (_odrazu_ → od razu) ORT ci skompiluje pod twój procesor.

Troszke się pośpieszyłem i zrobiłem tak jak w opisie, czyli:

..ściągamy jajko:

#cd /usr/src/

# wget ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/v2....x-2.6.6.tar.bz2

#bzip2 -cd linux-2.6.6.tar.bz2 | tar xf -

Pobeirał cosik i:

#cd linux-2.6.6

#cp /boot/config-2.6.5-1.358 .config

#make menuconfig

potem :

(M) /dev/agpgart (AGP Support)

(M) Nvidia nForce/nForce2 chipset support

(N) Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)

(Y) MTRR (Memory Type Range Register) support

(N) Use Register Arguments (EXPERIMENTAL) suppo

nie moglem odszukac tych opcji, to :

#make bzImage && make modules && make modules_install && make install

i coś czyta mi i wgrywa już od paru minut.

Czy te czynnośći co zrobilem, to było pobranie kernela o nowszej wersji, zainstalowanie i automatyczna konfiguracja?? Czy w takim układzie on sam mi wszystko poustawia??/

Jeśli to nei będzie działać, to zrobei jak pisałeś powyżej:)

Pozdrawiam