Skocz do zawartości

Podgląd I Przeszukiwanie Logów

zomer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W mandrivie jest wygodny program o nazwie przegląd i przszukiwanie logów systemowych Potrzebuje odpowiednika tego programu w Fedora 7. To dla mnie ważne żeby wiedzieć co i kiedy się działo w systemie.

Proszę o jakieś wskazówki. Znalazłem jedno polecenie które wyświetla czas i nazwę logowania użytkownika, ale to trochę za mało. Może ktoś wie jak wyciągnąć więcej informacji z Fedory ?

logwatch

wpisałem to polecenia jako rot i nic. żadnego komunikatu. Czy muszę coś dodać do tego polecenia?. Na google wyczytałem że logwatch ma jakiś związek z połączeniami FTP. Mi chodzi o przeszukiwanie logów pozostawionych w systemie przez lokalnych użytkowników.

logwatch

wpisałem to polecenia jako rot i nic. żadnego komunikatu. Czy muszę coś dodać do tego polecenia?. Na google wyczytałem że logwatch ma jakiś związek z połączeniami FTP. Mi chodzi o przeszukiwanie logów pozostawionych w systemie przez lokalnych użytkowników.

Ech.. http://www2.logwatch.org:81/ używam tego na serwerach naprawdę poteżne narzędzie.

Log przychodzi na skrzynkę pocztową :) Logwatch trzeba to skonfigrować w zasadzie to podać gdzie ma zapisywać logi lub gdzie wysyłać ;) ładnie w /etc/log.d/logwatch.conf jest wszystko opisane.

W Gnome jest System Log Viewer.

Świetny program!. Właśnie tego szukałem. Wiem że można przeszukiwać logi za pomocą np. kwrite itp., ale wygodniej jest skożystać z programu do tego przeznaczonego. Gdyby ktoś chciał wywołać ten program pod KDE to należy wklepać do konsoli

gnome-system-log

Program logwatch nadal mnie inspiruje ale nie mam pojęcia jak zmusić go do zapisywania logów na lokalnym dysku. Ten logwatch z uporem maniaka chce wysyłać logi na nieisniejące konto maillowe administratora systemu. Po co?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...