zomer Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 Witam! W mandrivie jest wygodny program o nazwie przegląd i przszukiwanie logów systemowych Potrzebuje odpowiednika tego programu w Fedora 7. To dla mnie ważne żeby wiedzieć co i kiedy się działo w systemie. Proszę o jakieś wskazówki. Znalazłem jedno polecenie które wyświetla czas i nazwę logowania użytkownika, ale to trochę za mało. Może ktoś wie jak wyciągnąć więcej informacji z Fedory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Lipiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2007 logwatch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Lipiec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2007 logwatch wpisałem to polecenia jako rot i nic. żadnego komunikatu. Czy muszę coś dodać do tego polecenia?. Na google wyczytałem że logwatch ma jakiś związek z połączeniami FTP. Mi chodzi o przeszukiwanie logów pozostawionych w systemie przez lokalnych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Lipiec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2007 logwatch wpisałem to polecenia jako rot i nic. żadnego komunikatu. Czy muszę coś dodać do tego polecenia?. Na google wyczytałem że logwatch ma jakiś związek z połączeniami FTP. Mi chodzi o przeszukiwanie logów pozostawionych w systemie przez lokalnych użytkowników. Ech.. http://www2.logwatch.org:81/ używam tego na serwerach naprawdę poteżne narzędzie. Log przychodzi na skrzynkę pocztową Logwatch trzeba to skonfigrować w zasadzie to podać gdzie ma zapisywać logi lub gdzie wysyłać ładnie w /etc/log.d/logwatch.conf jest wszystko opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczko Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 W Gnome jest System Log Viewer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 logi masz w /var/log/* i tam masz wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Lipiec 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2007 W Gnome jest System Log Viewer. Świetny program!. Właśnie tego szukałem. Wiem że można przeszukiwać logi za pomocą np. kwrite itp., ale wygodniej jest skożystać z programu do tego przeznaczonego. Gdyby ktoś chciał wywołać ten program pod KDE to należy wklepać do konsoli gnome-system-log Program logwatch nadal mnie inspiruje ale nie mam pojęcia jak zmusić go do zapisywania logów na lokalnym dysku. Ten logwatch z uporem maniaka chce wysyłać logi na nieisniejące konto maillowe administratora systemu. Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi