Skocz do zawartości

Kde

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

moje pytanie tyczy sie owych slawnych zmiennych stosowanych jako parametry wywolywanych programow, jesli mam cos takiego

Exec=kprinter -t %n --caption %n --icon %i --miniicon %m %U

to gdzie moge znalezc liste opcji ktore moge wykorzystac (te procenty %). wydaje mi sie ze raczej programy maja je podobne, chcialem sobie dodac modyfikacje do file-rollera dla archiwow cos a'la winrar (ofkoz nie prosze tu o gotowca bron Boze:P ). z gory dziekuje za odpowiedz. nie wiem tez z jakich przyczyn nie ma integracji ark-a z konquerorem, no ale file-roller lepszy bo dziala na pliki rar z haslem wiec postanowilem sobie ustawic te akcje dla file-rollera...

temat nieaktualny przez przypadek cos znalazlem :PP

click!

ok done, jak ktos jest znudzony arkiem i/lub mu nie dziala to tutaj moje wypociny - skopiowac do /home/$USER/.kde/share/apps/konqueror/servicemenus :

[maciek@amd64 servicemenus]$ cat extractHere.desktop
[Desktop Entry]
ServiceTypes=application/x-rar,application/x-rar-compressed,application/x-zip,application/x-arj,application/x-bzip,application/x-bzip2,application/x-arc,application/x-archive,application/x-compress,application/x-gzip,application/x-gzdvi,application/x-gzpostscript,application/x-lha,application/x-lzop,application/x-pak,application/x-tar,application/x-tarz,application/x-tbz,application/x-tgz,application/x-zoo
Actions=extractHere;extractTo
[Desktop Action extractHere]
Name=Extract here
Icon=background
Exec=file-roller -h
[Desktop Action extractTo]
Name=Extract to FOLDER
Icon=background
Exec=file-roller -f

to bylo wypakowywanie (nie wiem czy dla wszystkich typow archiwow bedzie dzialac :P) , dodawanie dla wszystkich folderow

[maciek@amd64 servicemenus]$ cat addHere.desktop
[Desktop Entry]
ServiceTypes=all/all
Actions=AddTo
[Desktop Action AddTo]
Name=Add Files to Archive
Icon=background
Exec=file-roller -d