Sand-fly Napisano Sierpień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2007 Mam w komputerze 3 karty sieciowe (na płycie głównej - padnięta, dołożona na PCI i ta ma mieć mac tej z płyty głównej i kartę satelitarną) Pytanie co do pisać i gdzie, żeby przy starcie systemu Fedora 7 automatycznie zmieniała numer mac i dopierała dobry adres. Bo teraz muszę wyłączać kartę podawać nowy adresu i dopiero ją uruchamiać a przy starcie systemu niepotrzebnie czekam na wyszukiwanie błędnego adresu. Szukałem informacji na ten temat na forum ale nie znalazłem niczego co w 100% rozwiązało by mój problem dlatego też zdecydowałem się na tego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2007 system-config-network posiada opcję maskowania adresu MAC. To nie wystarcza? U mnie działa wyśmienicie (5 razy dziennie zmieniam ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slon_os Napisano Wrzesień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2007 Prosze o dosc szczegółowe wyjasnienie tej kwesti tzn maskowania szczerze mowiac mam ten sam problem ze zmiana MAC i nie wiem jak to ustawic w system-config-network. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Wrzesień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2007 W jednej z zakładek, bodajże trzeciej, masz możliwość zmiany adresu MAC urządzenia. Potem wystarczy /etc/init.d/network restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slon_os Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 Tak ale do pierwszego restartu systemu, potem działa pierwotny MAC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 W takim razie edytuj plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 bądź inny, zależy jakiej karxcie chcesz zmienić MAC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slon_os Napisano Wrzesień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2007 Wczesniej juz zrobilem edycje tego pliku wpisujac odpowiedni MAC. Po tym zabiegu musze kazdorazowo po uruchomieniusystemu w system-config-network aktywowac interfejs. Domyslnie jest ta opcja wyłaczona poniewaz podczas startu komputer przez kilka minut probuje podniesc ten interfejs i w rezultacie nie udaje mu sie to ( wynika z tego ze MAC gdziec pozostaje stary). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi