Skocz do zawartości

Polskie Radio I Rhythmbox

Kamil_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Pozdrawiam jako nowy użytkownik forum! :-)

Napotkałem dość osobliwy problem. Chciałem posłuchać trójki (i pozostałych stacji PR) za pomocą rhythmboksa. PR nadaje w formacie mms, zainstalowałem więc wszystkie potrzebne pakiety gstreamera (ugly, bad, ffmpeg + ew. zależności). Po wprowadzeniu adresów:

1. mms://stream.polskieradio.pl/Program 1

2. mms://stream.polskieradio.pl/Program 2

3. mms://stream.polskieradio.pl/Program 3

rhythmbox odtwarza... ale tylko program drugi! :-) Jedynkę i trójkę łączy, buforuje i nic... głucha cisza, chociaż monitor połączenia wykazuje ruch, jak przy odtwarzaniu radia internetowego (wygląda na to, że rhythmbox odbiera strumień danych, ale coś powoduje, że nie są one przetwarzane na dźwięk?)

Jestem ciekaw, czy komuś z Was udało się odtworzyć trójkę lub jedynkę za pomocą rhythmboksa. Jeśli tak, dajcie znać, co trzeba zrobić, żeby to było możliwe.

Dziękuję i pozdrawiam,

Kamil_

ps. korzystam z fedory 7, rhythmbox 0.10.0

Znane zjawisko, ale w dość ciekawym wykonaniu. Otóż zazwyczaj wszelkie odtwarzacze mają problem z właśnie programem drugim. Rhythmbox odtworzył mi Radio BIS tylko raz, nie wiem jak to zrobiłem. On albo pobiera strumień ale jest cisza, albo od razu marudzi, że nie umie. Polskie Radio słucham mplayerem. Polecenie:

mplayer -playlist <adres do pliku ASX>

Co ciekawe, inne stacje nadające mms odbieram. Podejrzewam, że to dziwne zachowanie rhythmboksa może mieć związek z nazwami strunieni PR - jest w nich _spacja_. Wszystkie adresy mms, które nie zawierają spacji, rhythmbox odtwarza. Pytanie tylko dlaczego PR2 odtwarza, a PR3 i PR1 nie :-))))

Pozdrawiam,

Kamil_