Skocz do zawartości

Fc6 - Problem Po "odchudzaniu" Fedory

2maxx

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mnie podkusiło i odinstalowałem część pakietów niepotrzebnych "wg. mnie". Odinstalowałem środowisko programistyczne (czy coś takiego). Po przelogowaniu odpala się ekran z zegarem, przeglądarką i okno terminala. Nazywa się to TWM.

Jak wrócić do zwykłych X-ów. Nie bardzo się w tym orientuję, a mam trochę ważnych danych na dysku.

2maxx

Coś mnie podkusiło i odinstalowałem część pakietów niepotrzebnych "wg. mnie". Odinstalowałem środowisko programistyczne (czy coś takiego). Po przelogowaniu odpala się ekran z zegarem, przeglądarką i okno terminala. Nazywa się to TWM.

Jak wrócić do zwykłych X-ów. Nie bardzo się w tym orientuję, a mam trochę ważnych danych na dysku.

2maxx

Zainstaluj to co odinstalowałeś.

w katalogu /var/log masz yum.log. Będziesz miał tam spis tego co robiłeś za pomocą yuma, otwórz go po prostu za pomocą vi spisz co usunąłeś a następnie zainstaluj yumem.

Na przyszłość http://fedoraproject.org/wiki/FWN/Issue102...0b04806fc7f7b85

Nie sprawdzałem ale skoro dali to na Fedora Weekly News to raczej nie rozwali systemu. :)

YUM niestety jest na tyle głupi, że jak chcesz odinstalować coś "ważnego" np ze środowiska GNOME, to wywali Ci całego gnoma i jeszcze pewnie Open Office itd. Ja tak miałem już nie pamiętam przy czym, ale pisałem o tym na forum. Musisz robić to tekstowo, albo bez opcji -y i patrzeć jakie zależności YUM chce też wywalić. Jeżeli zobaczysz coś ważnego, to niestety, musisz sobie "odchudzanie" darować bo potem są problemy.

Pozdrawiam :)