adams24 Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 Witam. Mam mały problemik. Otóż czasami pomagam znajomym w naprawie ich kompów. Takie tam mało dłubanko przy kompach. z regółu do diagnostyki używam płytki Hiren's jest tam mnóstwo programików do diagnozy pamieci grafiki, mainbordu itp itd. Mam kompa znajomej i już mnie pomału trafia. Wszystkie testy komputer przechodzi bez problemu za pomocą wymienionej płytki. Niby wszystko OK. Ale jak zainstaluję windę to sie cuda dzieją, zwisy, system się a to raz podnosi a raz nie, to programy się niechcę instalowac wywala jakieś tam errory, wielokrotne instalowanie windows z róznymi konfiguracjami sprzętowymi. Tylko płyty głównej nie wymieniałem. No normalnie tragedia. W związku z tym pytanie. Znacie jakiś inny zestaw narzędzi do testowania kompów ??? Bo za pomocą narzedzi diagnostycznych zawartych zawarych na Hiren's niby wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 takie coś ostatnio widziałem http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=7360 nie wiem co ma, pewnie podobne narzędzia, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Wrzesień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 Poszukałem i w sumie cos ciekawego znalałem. Portable windows XP no niestety windows Dostepny w sieci torrent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 BurnIn Test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 po tym co piszesz stawiałbym na kontroler dysku lub pamięci na płycie głownej, możesz to sprawdzić za pomocą: - kontroler dysku twardego: MHDD - http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/ (tam również jest FAQ z wyjaśnieniem wyników) - kontroler pamięci: memtest86+ (sprawdzanie kontrolera odbywa się jako ostatni test, czyli po ok kilku godzinach w zależności od wielkości pamięci) co do pamięci to mialem już sytuacje że memtest przechodził wszystkie testy tylko się zawieszał właśnie na ostatnim i był tam tylko jeden błąd, ale to wystarczyło żeby system (czy to Windows czy Linux) zawieszały sie podczas pracy albo startu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Ooo widzę kolega MHDD poleca. Kawałek dobrego softu. Gdyby kogoś interesowało małe howto po polsku -> http://enter.net.pl/forum/viewtopic.php?t=25240 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Ooo widzę kolega MHDD poleca. Kawałek dobrego softu. Gdyby kogoś interesowało małe howto po polsku -> http://enter.net.pl/forum/viewtopic.php?t=25240 przy nauce programu również opierałem się o Twoje FAQ... a teraz z niego uczą się moi starzyści ...ponieważ MHDD to jedne z lepszych narzędzi do testowania dysków, no i co ważne bezpłatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Listopad 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2007 Sorki że tak późna hehe, lepiej póxn niż wcale. Otóz (_żeczywiście_ → rzeczywiście) ORT dysk twardy był walnięty, Tylko dziwne że podczas towrzenia partycji i formatowania w konsoli odzyskiwania windows nie zgłaszało zadnych problemów. Tak samo jak podiołem dysk na przejściówce USB i pod windowsem zakładałem i tworzyłem partycje, formatowałem i tesh nic nie wywalało. Kicha z tym mikrosoftem. Kiedyś za czasów windowsa 98 wystarczyło odpalic fdiska i zakładac partycje, jak dysk był walnięty to fdisk nie mógł zliczyć spójności dysku i wszystko było jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi