kiewball Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 Temat pewnie banalny, ale nie mogę sobie z tym poradzić od kilku dni. Podczas uruchamiania skypa widzę przez chwilę okno logowania a potem skype znika (tak jak by coś kończyło nagle jego pracę). Miałem wcześniej zainstalowaną najnowszą wersję beta i wszystko działał o bez problemów. Prawdopodobnie po którejś z aktualizacji systemu coś się posypało. Nie zorientowałem się od razu bo nie korzystam ze skypa często. 1. Kilkakrotnie odinstalowywałem go i instalowałem od nowa. 2. po wpisaniu package-cleanup --leaves nie mam wpisów do usunięcia 3. po wpisaniu package-cleanup --problems mam: root@localhost ~]# package-cleanup --problems Setting up yum No Repositories Available to Set Up Reading local RPM database Processing all local requires Missing dependencies: Package lives requires freetype2 Package lives requires libjack0 >= 0.100 Package lives requires cdrecord-cdda2wav Package lives requires perl-base Package lives requires libmjpegutils-1.7.so.0 Package lives requires libvisual.so.0 Czy któryś z powyższych pakietów może powodować owy problem? Jeśli tak to jak je usunąć? próbowałem [root@localhost ~]# yum remove freetype2 Setting up Remove Process No Match for argument: freetype2 No Packages marked for removal [root@localhost ~]# Nie jest to wina Firewalla, bo próbowałem uruchomic skypa na wyłączonym firewallu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Tak według mnie sądząc po wynikach to brakuje tych pakietów. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Taki OT na temat tego że dobrze że ci się nie odpali: VOICE OVER IP outfit Skype has been caught snooping on parts of your PC operation again. We already reported how Skype was taking a deep interest in the workings of the BIOs of Windows users, now it seems that the outfit is snooping on Linux users too. At the Skype forum, a bloke called ZaphodB set up an AppArmor profile to isolate skype from the rest of his system. His big idea was to protect the system against a potential 0-day remote flaw in Skype, by restricting the software's to access only those files strictly required. Much to his horror he found that Skype kept asking to see all the details of his Firefox software and its plug-ins. There was a bit of a debate as to why Skype would want to see these files, as they are not really required to make Skype run. There is a fear that Skype might be monitoring Firebadger and recording the details. Skype has not commented on the news yet. ? Jak widać ta firma ma zapędy by być "wielkim bratem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Odpal Skype'a w terminalu. Gdy się wyłoży, powinien w nim wypisać powód wyłaczenia(jaki błąd kontretnie). Chyba, ze jest totalna kaplica, ale radzę to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Wrzesień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Odpal Skype'a w terminalu. Gdy się wyłoży, powinien w nim wypisać powód wyłaczenia(jaki błąd kontretnie). Chyba, ze jest totalna kaplica, ale radzę to sprawdzić. [root@localhost ~]# skype Przerwane kicha, nic nie dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi