rafjak Napisano Wrzesień 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2007 Witam Mam zainstalowanego postfix'a. Jak wykonuje komendę telnet 127.0.0.1 25 to wypisuje telnet: connect to address 127.0.0.1: Connection refused telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused a komenda netstat -atn pokazuje tcp 0 0 0.0.0.0:111 0.0.0.0:* LISTEN tcp 0 0 0.0.0.0:10000 0.0.0.0:* LISTEN tcp 0 0 0.0.0.0:21 0.0.0.0:* LISTEN tcp 0 0 xx.xx.xx.xx:25 0.0.0.0:* LISTEN tcp 0 0 0.0.0.0:445 0.0.0.0:* LISTEN rozumiem, że wynika stąd, że postfix nasłuchuje na porcie 25 ale IP serwera (xx.xx....) a nie na localhost. Z czego to może wynikać? Pozdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Wrzesień 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2007 Sprawdź w ustawieniach postfixa, czy nie ma wpisanego gdzieś adresu hosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Wrzesień 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2007 Nie mam wpisanego adresu hosta, ale ... nazwa mojego serwera jest taka sama jak nazwa DNS (www) przypisana do tego IP, więc zmienna $myhostname = nazwie DNS. Nie jestem pewny czy tak może być, ale to wynik tego, że jestem początkujący. Pozdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Jedyne, co mi przychodzi jeszcze do głowy, to żebyś sprawdził ustawienia firewalla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Wrzesień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Witam Metodą prób i błędów znalazłem, która zmienna tym kieruje. inet_interfaces Pozdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 W postfixie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafjak Napisano Wrzesień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 Tak w postfiksie. Dokładnie w pliku main.cf. Miałem ustawione (błędnie) inet_interfaces = all inet_interfaces = localhost po poprawce jest inet_interfaces = all #inet_interfaces = localhost Pozdrawiam RJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi