vassagio Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 witam! juz powoli trace nadzieje, mam nadzieje ze wy mi pomozecie, uwzialem sie na compiz'a chce go zainstalowac u siebie na laptopie, ale jak go odpalam to oczom moim ukazuje sie widok dosc dziwny: http://www.lazarczyk.org.pl/~vassagio/compiz_blad.png walczylem ze sterownikami do karty, bez skutku... przerobilem stery fglrx, radeon, mesa ... ciagle ten sam efekt tylko pod fglrx nie chcialy mi x'y wstac (karta oprata na R250 fglrx nie obsluguje) jak moze znajdzie sie jakis spec co mi powie co mam zle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Rozumiem, że jedziesz na sterowniku radeon. Czy poustawiałeś sterownik tak jak podane jest w manualu od tego drivera?? Np. ustawienie akceleracji EXA bardzo pomaga w przypadku drivera radeon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vassagio Napisano Wrzesień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Rozumiem, że jedziesz na sterowniku radeon. Czy poustawiałeś sterownik tak jak podane jest w manualu od tego drivera?? Np. ustawienie akceleracji EXA bardzo pomaga w przypadku drivera radeon. atualnie jade na sterowniku ati tak wyglada konfig w xorg.conf: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "ati" BusID "PCI:1:0:0" Option "XAANoOffscreenPixmaps" "false" Option "EnablePageFlip" "true" Option "DRI" "true" Option "ColorTiling" "on" Option "RenderAccel" "true" Option "DisableGLXRootClipping" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "On" Option "AllowGLXWithComposite" "true" EndSection Section "Module" Load "bitmap" Load "ddc" Load "dri" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "type1" Load "vbe" Load "dbe" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "enable" Option "RENDER" "Enable" EndSection uwagi co do konfiguracji mile widziane dzieki z gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Section "Device" Option "EnablePageFlip" "true" Option "DisableGLXRootClipping" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "On" Option "AllowGLXWithComposite" "true" EndSection Te linijki wywal. Nie są dla tego sterownika. Dopisz sobie jeszcze następujące linijki: Option "AGPMode" "8" // W zależności od rodzaju AGP - szczegóły w man:radeon Option "BusType" "AGP" //Patrz wyżej Option "FBTexPercent" "100" Option "AccelDFS" "true" Option "AccelMethod" "EXA" Option "MigrationHeuristic" "greedy" Ja na takich parametrach na radeon9200 normalnie odpalam aiglx i nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vassagio Napisano Wrzesień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Te linijki wywal. Nie są dla tego sterownika. Dopisz sobie jeszcze następujące linijki: Option "AGPMode" "8" // W zależności od rodzaju AGP - szczegóły w man:radeon Option "BusType" "AGP" //Patrz wyżej Option "FBTexPercent" "100" Option "AccelDFS" "true" Option "AccelMethod" "EXA" Option "MigrationHeuristic" "greedy" Ja na takich parametrach na radeon9200 normalnie odpalam aiglx i nie ma problemów. wprowadzilem modyfikacje i efekt jest dokladnie taki sam, uzywasz sterownika radeon ? nie wiem czy to cos pomoze, ale karta siedzi w laptopie IBM TP T41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 wprowadzilem modyfikacje i efekt jest dokladnie taki sam, uzywasz sterownika radeon ? nie wiem czy to cos pomoze, ale karta siedzi w laptopie IBM TP T41 Używam radeon, ale ostatnie info które podałeś jest istotne. Ostatnio spotkałem się z przypadkiem podobnym do twojego. Wyglądało to tak, że gnome nie zajmuje całego ekranu. Tak jakby był ucięty. Tylko tam była to kwestia tego , że włączone było wyjście tv-out. Jeżeli masz u siebie tv-out to dodaj coś takiego: Section "Monitor" Identifier "TV" Option "Disable" "true" EndSection A do sekcji Device jeszcze: Option "monitor-TV" "TV" Tamten laptop też był IBM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vassagio Napisano Wrzesień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Używam radeon, ale ostatnie info które podałeś jest istotne. Ostatnio spotkałem się z przypadkiem podobnym do twojego. Wyglądało to tak, że gnome nie zajmuje całego ekranu. Tak jakby był ucięty. Tylko tam była to kwestia tego , że włączone było wyjście tv-out. Jeżeli masz u siebie tv-out to dodaj coś takiego:Section "Monitor" Identifier "TV" Option "Disable" "true" EndSection A do sekcji Device jeszcze: Option "monitor-TV" "TV" Tamten laptop też był IBM. nadal nie dziala to mi pokazuje w Xorg.0.log (WW) RADEON(0): Option "XAANoOffscreenPixmaps" is not used (WW) RADEON(0): Option "DRI" is not used (WW) RADEON(0): Option "monitor-TV" is not used Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 A powiedz mi czy to samo dzieje się z berylem i compiz-fusion z repo kagesenshi??Bo jeżeli tamte chodzą to problem może tkwić w samym compizie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vassagio Napisano Październik 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 A powiedz mi czy to samo dzieje się z berylem i compiz-fusion z repo kagesenshi??Bo jeżeli tamte chodzą to problem może tkwić w samym compizie. sorry ze tak dlugo nie odpowiadalem, trafil mi sie wyjazd beryl sie nie chcial uruchomic (_wogole_ → w ogóle) ORT, compiz-fusion nie probowalem... pokombinuje, dam zanac jakie efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi