Skocz do zawartości

[f7] Xfi Xtreme Audio

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zainstalować tą kartę na fedorce 7 ale niestety nie mam dźwięku. Działa zupełnie jak Audigy LS jest na CA0106 ale niestety dźwięku brak. Co powinienem zrobić / gdzie podłubać ? O ile wyguglałem to jest ona obsługiwana ale nic więcej. Co ciekawe przy każdym włączeniu kmix uruchamia się zciszony ale po podgłośnieniu nic się nie zmienia

Z góry dziękuję za sugestje

MC'

cierpliwosci wlasnie wyszedl dopiero co sterownik od creativa do xfi, wiecej na

xfi driver info

pozatym sprawdz czy masz wszelakie pakiety z alsa w nazwie zainstalowane alsa-libs alsa-oss etc i czy moduly sa zaladowane

lsmod|grep snd-0106 no i czy w ogole w /etc/modprobe.conf jest jakis wpis dotyczacy dzwiekowki

a co sie tyczy wspomnianego modulu ca0106 to az sie nie moge powstrzymac z radosci, wlasnie w nowym changelogu pisza ze prawili wyjscie w sb live 5.1/7.1 24b / audigy se/le.

co ciekawe do niedawna wszystko funkcjonowalo na .asoundrc wpisanym w moim $home. do czasu. teraz poszedl do koszai dzwiek hula z 10 zrodel na raz +youtube :D (sorry za oftop :) )

cierpliwosci wlasnie wyszedl dopiero co sterownik od creativa do xfi, wiecej na

xfi driver info

Niestety nie jest aż tak fajnie wiem o tym że wyszły, ale Xtreme Audio to tylko podrasowane Auigy 2 LS zresztą skoro jest na ca0106 no to wsparcie dla tego już teroretycznie jest(bo u mnie nie ma ;) )i od dawna było tyle że ja dopiero się o tym dowiedziałem. Naiwny myślałem że muszę czekać na te właśnie wydane stery ale okazuje się że ca0106 od dawna było dostępne <_<

pozatym sprawdz czy masz wszelakie pakiety z alsa w nazwie zainstalowane alsa-libs alsa-oss etc i czy moduly sa zaladowane

lsmod|grep snd-0106 no i czy w ogole w /etc/modprobe.conf jest jakis wpis dotyczacy dzwiekowki

otóż tak... chyba raczej chodziło Ci o:

# lsmod | grep snd_ca0106
snd_ca0106             35553  1
snd_rawmidi            26817  2 snd_usb_lib,snd_ca0106
snd_ac97_codec         96613  1 snd_ca0106
snd_pcm                74949  4 snd_usb_audio,snd_ca0106,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd                    53317  12 snd_usb_audio,snd_hwdep,snd_ca0106,snd_rawmidi,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_se
,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc         13769  2 snd_ca0106,snd_pcm

a jeżeli chodzi o /etc/modprobe.conf to wygląda on tak:

alias eth0 sky2
alias eth1 sky2
alias scsi_hostadapter ata_piix
#----cut here----
# I2C module options
alias char-major-89 i2c-dev
#----cut here----

options snd cards_limit=8
alias snd-card-0 snd-ca0106
options snd-ca0106 index=0
alias snd-card-7 snd-usb-audio
options snd-usb-audio index=7

Chyba w porządku, nie?

a co sie tyczy wspomnianego modulu ca0106 to az sie nie moge powstrzymac z radosci, wlasnie w nowym changelogu pisza ze prawili wyjscie w sb live 5.1/7.1 24b / audigy se/le.

1.Czyli jednak do tej pory dźwięk Ci nie działał?

2. W jakim change logu?(chodzi o ten ze stronkii alsa-project )

3. W jaki sposób instalowałeś najnowszy moduł ca0106?

co ciekawe do niedawna wszystko funkcjonowalo na .asoundrc wpisanym w moim $home. do czasu. teraz poszedl do koszai dzwiek hula z 10 zrodel na raz +youtube :D (sorry za oftop :) )

Właśnie zauważyłem, że o ile kiedyś miałem ten plik to aktualnie w swoim homie go nie mam.

wyglada na to ze jest wszystko ok, a w alsamixerze dales kanaly na unmute (klawisz M) ?

w razie czego moge ci podrzucic .asoundrc ktory mialem do tej pory:

# Set default sound card
# Useful so that all settings can be changed to a different card here.
pcm.snd_card {
 type hw
 card 0
}

# Allow mixing of multiple output streams to this device
pcm.dmixer {
 type dmix
 ipc_key 1024
 slave.pcm "snd_card"
 slave {
	  # This stuff provides some fixes for latency issues.
	  # buffer_size should be set for your audio chipset.
	  period_time 0
	  period_size 1024
	  buffer_size 4096
	  # rate 44100
 }

bindings {
	  0 0
	  1 1
 }
}

# Allow reading from the default device.
# Also known as record or capture.
pcm.dsnooper {
 type dsnoop
 ipc_key 2048
 slave.pcm "snd_card"

bindings {
	  0 0
	  1 1
 }
}

# This is what we want as our default device
# a fully duplex (read/write) audio device.
pcm.duplex {
 type asym
 playback.pcm "dmixer"
 capture.pcm "dsnooper"
}

###################
# CONVERSION PLUG #
###################
# Setting the default pcm device allows the conversion
# rate to be selected on the fly.
# duplex mode allows any alsa enabled app to read/write
# to the dmix plug (Fixes a problem with wine).

pcm.!default {
 type asym
 playback.pcm "dmixer"
 capture.pcm "dsnooper"
}

########
# AOSS #
########
# OSS dsp0 device (OSS needs only output support, duplex will break some stuff)
pcm.dsp0 {
 type plug
 slave.pcm "dmixer"
}

# OSS control for dsp0 (needed?...this might not be useful)
ctl.dsp0 {
 type plug
 slave.pcm "snd_card"
}

# OSS control for dsp0 (default old OSS is mixer0)
ctl.mixer0 {
 type plug
 slave.pcm "snd_card"
}

pcm.surround {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}

to ostatnie pcm surround wymusza niejako upchannel mix z 2 na 5.1 jesli chcesz takowy efekt wymusic. nie wiem w ogole co sie stalo wszystko nagle zaczelo samo dzialac, mialem jeszcze kiedys inny plik -zbieranine z roznych forow+wiki alsy ale tam nie bylo tej czesci z mikrofonem i aoss. na ten skrypt natknalem sie przypadkiem podczas przegladania forum. probowalem z bindingami kombinowac ale miksowanie na 3 kanaly to juz trzaski a wiecej to juz wieszo kazdy program ;]. ale cale szczescie poprawili ten sterownik. akuratnie ca0106 jest wkompilowany na stale w kernel jako modul tak wiec raczej nie bedziesz musial przy nim zbytnio grzebac. ale widze ze to karta usb, moze po prostu nie masz odpowiednich uprawnien do urzadzenia usb. chmod lub acl'e (getfacl i setfacl chyba bedzie lepsze)

Przy dłuższych listingach zamiast code używaj codebox /Karlik

wyglada na to ze jest wszystko ok, a w alsamixerze dales kanaly na unmute (klawisz M) ?

W sumie to nie wiem bo nie bardzo się czaję alsamixera. Zauwarzyłem w konsoli, że jest polecenie

alsacard

i daje ono numer

0

oraz, że jest polecenie alsaunmute (trochę zabawne polecenie bo aż za piękne żeby mogło zadziałać) no to dałem alsaunmute 0 ale nic to nie dało. W alasa mixerze mam słupek IEC958 na 00, ale zmiana na MM też nic nie daje.

w razie czego moge ci podrzucic .asoundrc ktory mialem do tej pory:

Nie wiem czy to coś da skoro na jądrze 2.6.22.7-85, tak jak piszesz, powinno być już wkompilowane i ten plik jest niepotrzebny.

to ostatnie pcm surround wymusza niejako upchannel mix z 2 na 5.1 jesli chcesz takowy efekt wymusic. nie wiem w ogole co sie stalo wszystko nagle zaczelo samo dzialac,

Też tak kiedyś miałem na Sound Blasterze i to mnie trochę wkurza w fedorce, lubię wiedzieć co i dlaczego się dzieje.

ale widze ze to karta usb, moze po prostu nie masz odpowiednich uprawnien do urzadzenia usb. chmod lub acl'e (getfacl i setfacl chyba bedzie lepsze)

Nie. To jest XFI Xtreme Audio o taki taki on jest na PCi

Może tu coś jest nie tak?:

procsoundkq9.th.jpg

alsauz3.th.jpg

EDIT:

CHodziło o naciśnięcie M w "$alsamixer" albo kmix->mixer->przełączniki-> kliknąć aby się zciemniła lampka przy IEC958

OT

nie wiedziałem że tabem się w alsamixerze zmienia ekrany