j-23 Napisano Wrzesień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2007 Witam, szuka w internecie, znajduję różne podpowiedzi, ale nic nie zadziałało. Jak ustawić inny edytor w konsoli na stałe i dla wszystkich użytkowników?? Polecenie np. dla mcedit export EDITOR=mcedit owszem działa, ale tylko na czas sesji. Po zamknięciu konsolki i jej ponownym uruchomieniu znów odpala sie mój ulubiony :lammer: vi zamiast mceditor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Wrzesień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2007 Dopisz export EDITOR=mcedit w ~/.bashrc lub /etc/bashrc najlepiej w Vi pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Wrzesień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2007 Tak robiłem juz wcześniej i nic. teraz zadziałało !! Pewnie walnąłem jakąś literówkę, bo mi bląd wywalało. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swit Napisano Kwiecień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2010 moze spr tak Zmiana domyślnego edytora w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Kwiecień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2010 Ty to masz szpadel! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Kwiecień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2010 Indiana Jones normalnie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Kwiecień 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2010 Tak robiłem juz wcześniej i nic. teraz zadziałało !! Pewnie walnąłem jakąś literówkę, bo mi bląd wywalało. Dzięki Jeśli zmienisz to musisz otworzyć nowy terminal lub się na nowo zalogować. U mnie zadziałało ale dodałem globalnie w /etc/bashrc, ale właśnie nie od razu na koncie roota tylko po otworzeniu nowego terminala jako zwykły użytkownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi