Skocz do zawartości

Co Najpierw Instalować Xp , Fedore2

picia

Rekomendowane odpowiedzi

Dysk SATA, 120GB, 2 partycje (podstawowa 30GB, rozszerzona 90GB). podstwawową (30GB) chcę podzielić na partycje pod XP i fedore2. System plików XP ma być NTSF. Mam pytanie: jakiej wielkości, ile, jaki system plików i w jakiej kolejności stworzyć partycje na tej 30GB celu instalacji powyższych systemów.

W jakiej kolejności instalować systemy.

moja propozycja.

jesli czesciej korzystasz z windy: swap | ntfs | reiser

jesli czesciej korzystasz z linuksa: swap | reiser | ntfs

rozmiarow partycji nie smiem Ci sugerowac ;)

najwygodniej zainstalowac na poczatku windows.

jesli windows postawisz po linuksie bedziesz musial 'odswiezyc' bootloader,

bo zostanie zamazany przez ten windowsowy.

Taka moja improwizacja:

Partycje:

1. NTFS - 15 GB WINDA (tyle - bo zapewne bedziesz chciał jakieś duzeee gierki instalował ;),

2. FAT32 - 90 GB ZUPA (;) bedziesz tam trzymał filmy, muze itp. .... partycja dostępna i zapisywalna i spod windy jak i (_linuxa_ → Linuksa) ORT :) )

3. SWAP 500 MB (nie wiem ile masz RAM - ale taki duży dysk - nie żałuj ;))

4. ReiserFS - 14,5 GB Fedora (spokojnie wystarczy - a może być i 8 GB - bo przecież wszystkie duże pliki masz zamiar trzymać na 2 partycji.... Możesz też zrobić 2 partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT - te 14,5 GB podzielić na partycje główną / np. 7 GB i partycje /home reszta .... ta druga pozwoli Ci na zachowanie ustawień indywidualnych przy ewentualnych reistalacjach Fedorki = lub zainstalowania wyższego jej numeru ;))

Najpierw instalujesz XP, a potem Fedore .... chociaż tak naprawde dla mnie to bez rożnicy ;)

pozdr

PS. Moze być oczywiście inaczej - to jest tylko pomysł - wszystko zależy od tego jakie masz plany ....

tak zupelnie przy okazji mozecie mi powiedziec jakim narzedziem windowsowym moge sobie zrobic ReiserFS, i co wpisac w prompt'cie zeby wszystko bylo ok ?? bo cos tam do ReiserFS bylo chyba trzeba wpisac...

tylko nie kazcie mi robic ta partycje w rannishu albo fdisku... bo to jest jedna wielka udreka...

tak zupelnie przy okazji mozecie mi powiedziec jakim narzedziem windowsowym moge sobie zrobic ReiserFS, i co wpisac w prompt'cie zeby wszystko bylo ok ?? bo cos tam do ReiserFS bylo chyba trzeba wpisac...

tylko nie kazcie mi robic ta partycje w rannishu albo fdisku... bo to jest jedna wielka udreka...

windowsowym? <_<

fdiskiem tylko sie dzieli partycje.

tworzysz ją mkfs.reiserfs z paczki reiserfs-utils.

a na koncu wprowadzasz odpowiednie zmiany fstab.

wsio.

witam serdecznie

jako totalny laik witam wszystkich serdecznie i mam kilka pytan na poczatek

jak mam utworzyc partycje?

nie jestem wstanie utworzyc wiekszej jak 30Gb (FAT32) a chcialbym miec takie ustalenia jak kolega powyzej tzn

mam dysk 120 Gb i

NTFS 15Gb

FAT32 okolo 80 Gb

SWAP 500Mb

i reszta na ReiserFs

Mam drugi dysk na ktorym jest zainstalowana Winda ale tam nie moge utworzyc partycji FAT32 wiekszej jak 30Gb na dysku docelowym na ktorym ma byc winda i LINUX

fdisk spod dos podaje mi ze dysk ma 49 Gb

a fdisk'iem spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie jestem wstanie utworzyc NTFS i FAT32

poradzcie cos prosze

flabba

to oczywiste ze nie mozesz.. poniewaz maksymalny rozmiar partycji fat32 to nieco ponad 30gb. poza tym (arrgh!) fdiskiem nie utworzysz zadnej partycji (w Twoim rozumieniu).. tym narzedziem podzielisz jedynie dysk. trzeba je pozniej sformatowac w odpowiednim systemie plikow... na przyklad w trakcie instalacji systemu lub odpowiednimi narzedziami po instalacji..

pozdrawiam.

to oczywiste ze nie mozesz.. poniewaz maksymalny rozmiar partycji fat32 to nieco ponad 30gb.

Tu się z Tobą nie zgodzę.

Limit partycji FAT32 jest dużo większy a ograniczenie o którym mówisz nie wynika z ułomności FAT32 tylko narzędzie pewnej firmy zwanego fdisk - niestety kompatybilność ( nawet z własnymi wytycznymi ) nie jest ich mocną stroną.

Problem ten możesz łatwo przeskoczyć szukając narzędzie freeware pod nazwą ffdisk ( free-fdisk ? ) - jest to odpowiednik normalnego fdiska, wyposażony w większą kompatybilność - zakłada bez problemy partycje FAT32 po 80GB.

to oczywiste ze nie mozesz.. poniewaz maksymalny rozmiar partycji fat32 to nieco ponad 30gb.

Tu się z Tobą nie zgodzę.

[...]

... ja również się nie zgodzę.

A do podziału dysku - (nie mówiąc o rozwiązaniach stricte linuxowych ;) ) polecam to ---> http://www.ranish.com/part/

:) pozdr

czyli racej nie bedzie problemu z tym reiserem ...

mam wdc 80 gb

zrobie tak:

5GB - ntfs ( win xp )

10GB - fat32 ( jak to YR nazywa ZUPA ;) )

512MB - swap ( do fc2 i gentoo razem... )

54GB - reiserfs ( fc2 )

10GB- ext3 ( gentoo2004.2 )

5gb ntfs (win xp) juz jest....

10gb fat 32 zupka juz jest....

a swap i reserfs dla fedory zrobie pod fc2 w diskdruidzie ?

a ext3 pod gentoo to juz zrobie pod PM8.0.. albo tez podczas instalacji gentoo..

dobra najwyzej cos zle zrobie, ide sie bawic...

odpiscie tylko czy jest ok czy nie ok.. jedna czy dwa slowka wam nie zaszkodzi jak napiszecie, a ja bede czul bezpieczenstwo i komfort...

A ja Wam chłopaki (i może kiedyś dziewczyny ;) ) polecam to ---> SystemRescue.

Bootowant linuxik - z całkiem fajnymi narzędziami (także do cięcia dysku :P) - używałem (ale odpowiedzialności nie ponoszę ;)) - naprawde polecam - rewelcja (szczególnie kiedy dysk twardy zawiedzie - i np. trzeba ratować kompa sąsiadów, itp ....

pozdrowionka