pexerius Napisano Październik 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Witam wszystkich! Dziś zacząłem przygodę z Fedorą ... i niestety zaczynam od paru pytań (jakoś na Debianie lepiej mi to szło). Po pierwsze po instalacje na laptopie (Toshiba A100-220) nie działa dźwięk, szukałem trochę na forum i jedyne co znalazłem to informację, żeby przy takim pytaniu wkleić coś takiego: [root@localhost ~]# cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec Codec: Generic 11c1 Si3054 Codec: Realtek ALC861 taką kartę mi wykrył... poprawną. Jednak dźwięk nie działa... sprawdzałem w Kmix ale wydaje się być ok. I drugie pytanko - kiedy Fedorka się pobierała, przeglądałem sobie forum... natrafiłem na poradnik... Klik Pisze tam o dodaniu repozytorium Livna, ale mi wyrzuca błąd w konsoli...: [root@localhost ~]# rpm -Uhv http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/livna-release-7-2.noarch.rpm Ściąganie http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/livna-release-7-2.noarch.rpm błąd: http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/livna-release-7-2.noarch.rpm pomijany - transmisja Nieznany lub nieoczekiwany błąd nie powiodła się Na razie tyle... będę wdzięczny za pomoc, ewentualne linki i sugestie. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Październik 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Poradnik jest już trochę stary, ale nadal wiele rzeczy z niego jest aktualne, a co do Livny powinno być tak: rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm albo ściągnij po prostu plik RPM i dwóklik na niego. Co do dźwięku ALSA raczej wpiera twoją karte dźwiękową... wpisz w konsoli rpm -qa |grep alsa i daj wynik na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pexerius Napisano Październik 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Oto wynik: [root@localhost ~]# rpm -qa |grep alsa alsa-lib-1.0.14-0.4.rc3.fc7 alsa-utils-1.0.14-0.5.rc2.fc7 Repo dodałem - dziękuję !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Październik 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 No to jedyne, co mogę Ci poradzić to to, żebyś wszedł w panel sterowania dźwiękiem (w GNOME System>Preferencje>Sprzet>Dźwięk lub w konsoli gnome-sound-properties, nie wiem, jak jest w innych menedżerach graficznych) i tam po próbował zmieniać ustawienia, głownie tam gdzie pisze ASLA zmień na OSS albo na odwrót. I jeszcze jedno pytanie - na pewno masz kartę dźwiękową Realtek ALC861? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pexerius Napisano Październik 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Wisz co... zainstalowałem pod Windowsem Everesta i wykrywa mi coś takiego: ATI SB450 - High Definition Audio Controller PCI oraz Opis urządzenia ATI SB450 - High Definition Audio Controller Typ magistrali PCI Magistrala / Urządzenie / Funkcja 0 / 20 / 2 ID urządzenia 1002-437B ID podsystemu 1179-FF10 Klasa urządzenia 0403 (High Definition Audio) Numer wydania 01 Fast Back-to-Back Transactions Nieobsługiwane Własności urządzenia Działanie przy 66 MHz Nieobsługiwane Bus Mastering Włączone Nie żebym nie wiedział co mam za kartę - po prostu zawsze mi działała... a, że w laptopach karty i tak są do d**y to sie tym nie interesowałem gdzie to zmienić ?? Aha... używam KDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pexerius Napisano Październik 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Teraz zgłupiałem ... Wchodzę w Konfigurację Dźwięku... a tam pisze: Domyślna karta dźwiękowa: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio Domyślne urządzenie PCM: ALC861 Analog Rozumiem to tak ... KDE wykrywa dobra kartę ... a sam system wziął ją sobie z kosmosu ... skąd ten Realtek ALC861 :?: Nic z tego nie wiem ... Idzie to gdzieś zmienić :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Październik 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Wydaje mi się, że masz kartę Realtek ALC861 opartą na chipsecie ATI. Niestety nie mam już pomysłu jak mogę Ci pomóc, ale może te dwa linki Cię lub kogoś nakierują... Wiki projektu ALSA Sterownik do ATI High Definition Audio (ale znając życie bardziej Ci to zaszkodzi niż pomoże) możesz jeszcze pokazać co skrywa u ciebie plik /etc/modprobe.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pexerius Napisano Październik 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Mam coś takiego: alias eth0 8139too alias scsi_hostadapter pata_atiixp alias scsi_hostadapter1 sata_sil options snd cards_limit=8 alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-hda-intel index=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Październik 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Nie mam zielonego pojęcia czemu, nie działa... Możesz jeszcze spróbować zrobić pełen update systemu yum update restart i jeżeli nadal nie działa to spróbuj zapytać się kogoś na IRC może oni wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pexerius Napisano Październik 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2007 Niom... też nad tym myślałem... leci update... ponad 700MB, może za 20-30 min będzie ściągnięte... ale czy to pomoże... hmmm jakoś nie mam wiary, W ogóle czuje się zagubiony w tej Fedorze ale może to kwestia przyzwyczajenia i wyrobionych nawyków Mam nadzieję, że rozwiążemy ten problem. Odezwę się za pół godzinki. Wiesz, ciekawe jest to, że programy traktują to, jakby wszystko działało ... Nie działa sic! zaraz mnie coś trafi... Jak w Fedorze zmienia się (lub gdzie) domyślną kartę muzyczną ... (chodzi mi o wybór sterowników) Doinstalowałem Alsa mixer - karta dokładnie to: Card: HDA ATI SB Chip: Realtek ALC861 Wykryta poprawnie w systemie ... każdy program odtwarza muzykę ... niby jest ok ... nie ma głosu ... zaczynam się irytować... dużo problemów przechodziłem ale bez jaj... porażka :/ Zainstalowałem te sterowniki z Realteka - Posypało się całkiem ... w ogóle nie ma karty ... nie wiem czy się śmiać czy płakać ... Npisałem tyle postów ile normalnie w ciągu miesiąca.... Nie wiem co mam zrobić ... Czy jeszcze ktoś ma jakieś pomysły ?? Ja się poddaje .... lekka przesada. Zamiast pisać 4 posty pod rząd, używaj opcji edytuj /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi