Skocz do zawartości

Instalacja Fedory 7 Lub 8test2

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ukazała się Fedora 8 test2 a ja jako użytkownik niby niestandardowego kompa jakim jest PegasosPPC G4 (Chipset MV64361 Discovery II Firmy Marvell, IDE ATA100 chipset VIA 8231) i Fedora Core 6 ciekaw nowości chciałem zainstalować F8. I powstał mały zgrzyt. Podczas startowej części instalacji pięknie jest napisane "Loading SCSI Driver" i wczytuje PATA_VIA DRIVER, potem wybór języka oraz klawiatury a następnie "Jaki typ nośnika zawiera pakiety instalacyjne?" do wyboru są cztery: lokalny CD/DVD, Dysk Twardy, Folder NFS, FTP, HTTP. Wybieram lokalny CD/DVD ponieważ nie mam netu przy pegazie i obraz mam na DVD. No i po wyborze zaczynają się hocki-klocki bo wywala: "Nie znaleziono sterowników. Nie można znaleźć żadnych urządzeń potrzebnych do tego typu instalacji, czy chcesz wybrać ręcznie sterowniki lub użyć dyskietki ze sterownikami?" Ponieważ nie mam żadnych innych nośników ze sterami wduszam wybieranie sterowników i objawia mi się lista różnej maści sterowników np. Freescale MPC52xx IDE/ATA libata driver (PATA_MPC 52xx). Próbowałem wszystkich ale nie trafiłem niestety.

Może ktoś mi podpowie jakie mniej więcej powinny być stery na płytę pegaza? Ten sam problem objawia się przy Fedorze 7. Podczas instalacji Fedora Core6 już tego problemu nie ma. Właściwie mógłbym (jest taka opcja pobierz z innego miejsca sterowniki (myślałem o Fedorze6) ale nie wiem gdzie ich na płycie szukać, w jakim katalogu.

Może można pobrać gdzieś te stery? Choć jak wychodzi dystrybucja na dany komp to powinno to być na DVD.

Może jest możliwość łatwego przeinstalowania Fedory 6 na 7 czy 8 dla takiego laika jak ja?

Mam nadzieję że ktoś wpadnie na jakiś pomysł aby mi pomóc.

ps. zapomniałem dodać, że Fedora obsługuje komputer pegasos na pewno od wersji 6 (tak w każdym razie jest napisane w historii :-) )

POZDRAWIAM

Ba gdybym to ja znał angielski i trochę więcej się znał na systemie niestety :-)

Ale zapuściłem temat na forum amigowym www.ppa.pl

i mi jeden kolega odpisał:

sprawdziłem na pd.org, wygląda na to, że bug jest związany z

obsługą przerwań przez VIA, są jakieś patche na kernel do ściągnięcia

tam, ale zdaje się że niewiele dają... Tak czy siak, w/g tego co można

tam przeczytać, przynajmniej pierwszy kanał działa, więc może po

prostu skopiujcie dane z płyty na HDD i wio... Powinno dać radę. Innym

rozwiązaniem, będzie podłączenie jakiegoś kontrolera na PCI, jako że

bug jest konkretnie związany z VIA.

[edit]

Hym, link do wątku o tym na pd.org:

http://www.powerdeveloper.org/forums/viewtopic.php?t=1302

I tak jeszcze się zastanawiam, że jeśli tylko pierwszy kanał nie

działa, to może podłączenie DVD przez przejściówke do USB rozwiąże

problem...

Niestety nie mogę ego sprawdzić bo angielskiego niestety jak pisałem ni w ząb.

Ale jakby ktoś mógłby z grubsza przetłumaczyć o co chodzi w wątku

http://www.powerdeveloper.org/forums/viewtopic.php?t=1302 to byłbym wdzięczny.

A jeśli chodzi o bugzillę to jak wyżej angielski u mnie do d...

Pozdrawiam