Srebrny Wilk Napisano Październik 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2007 Witam wszystkich, Większość opisów instalacji i konfiguracji Neostrady pod linuksem (a w szczególności pod naszą ulubioną Fedorą) dotyczy kompletu z modemem Sagem F@st 800 (bez tych dwóch znaczków E4 na końcu nazwy modelu). Instrukcje takie nie doprowadzą do uruchomienia połączenia przy pomocy modemu (pod)typu E4. One prawie działają, ale... "prawie robi wielką różnicę" :-) Gros instrukcji zawdzięczam Dimitriemu Marinakisowi (link na stronie http://tlgu.carmen.gr), od którego uzyskałem prawie całą poniższą wiedzę. Zaczynałem instalację Neostrady na linuksie, posiadając już Nazwę Użytkownika i jego Hasło. Miałem także skądinąd inny dostęp do internetu (Ty też masz, skoro czytasz te słowa...). Dodajmy, że ani na pudełku, ani w instrukcji, ani w Pomocy Technicznej nie uzyskasz informacji na temat, który model (800, czy 800 E4) posiadasz. Z zewnątrz niczym się nie różnią, nawet napisami nie. Możesz sprawdzić wersję swojego modemu, za pomocą któregokolwiek z dwóch poniższych poleceń (jako root, "su -" ): # lsusb | grep 1110:90 <albo> # kudzu --probe --bus usb | grep 0x1110:0x90 Wyplują one, odpowiednio: Bus 00? Device 00?: ID 1110:9042 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) <albo> desc: „Unknown USB device 0x1110:0x9042” Ta "4" na przedostatnim miejscu numeru ID oznacza właśnie, iż posiadasz modem 800 E4. Gdy sterownik będzie prawidłowo pracował, ID zmieni ostatnią swoją cyferkę z "2" na "1" (i oczywiście, nie będzie to już "unkown device"). Wszystkie instrukcje wykonywałem jako root, z pomocą polecenia $ su - (zwróć uwagę na znaczek "-", ma tam być!). Dalej, ściągnąłem firmware, w pliku http://download.gna.org/ueagleatm/ikanos/u...data-1.0.tar.gz. W katalogu /lib/firmware/ueagle-atm muszą znaleźć się te trzy pliki: CMV4p.bin.v2, DSP4p.bin oraz eagleIV.fw. Stworzyłem katalog i umieściłem je tam. Odtąd, po uruchomieniu się udev'a podczas bootu Fedory, modem zaczynał migać i stabilizować połączenie (dotychczas obie lampki świeciły stałym blaskiem, który nic nie oznaczał). Teraz usunąłem niesprawne i starsze wersje modułów sterownika modemu: # modprobe -r ueagle-usb # modprobe -r ueagle-atm Jeśli pojawia się błąd, to tym lepiej - ozancza to, że już wcześniej nie było w systemie szkodliwego sterownika. Sterownik ueagle-usb pracował jedynie dla jąder bodajże <=2.6.15. Następny krok to ściągnięcie najnowszego modułu sterownika. Zrobiłem to za pomocą subversion, czyli pisząc z domowego katalogu roota # svn co svn://svn.gna.org/svn/ueagleatm/trunk/ueagle-atm ueagle-atm W wyniku tego, w nowo powstałym katalogu /root/ueagle-atm pojawiły się pliki do skompilowania. Teraz, żeby kompilacja się powiodła, musisz posiadać źródła jądra (z dokładnie tej samej wersji, której używasz), to znaczy mieć zainstalowane pakiety kernel-headers i kernel-devel. W celu ich zdobycia, można skorzystać z yum'a, jednocześnie update'ując jądro do najnowszej wersji i restartując linuksa. Zresztą, przy każdej zmianie wersji jądra, tę kompilację trzeba będzie powtórzyć (dopóki nie umieszczą modułów do Sagem'a w modułach jądra z default'u). Zabieramy się więc do kompilacji i instalacji: # cd ~/ueagle-atm # make # make install Teraz należało jeszcze utworzyć dwa pliki: /etc/ppp/chap-secrets w postaci: [email protected] * haslo_neostrady (ten plik powinien być do odczytu tylko dla roota, bo zawiera Twoje hasło, napisane otwartym tekstem) oraz drugi, o arbitralnie wybranej nazwie, /etc/ppp/peers/plik_opcji : user [email protected] plugin pppoatm.so 0.35 defaultroute noipdefault idle 0 holdoff 4 persist maxfail 20 usepeerdns passive lcp-echo-interval 5 lcp-echo-failure 7 asyncmap 0 nodetach noipx mtu 16384 mru 16384 Wcale się nie upieram, że to najlepszy z możliwych zestawów opcji, tylko, że działa. Uwaga: przy tych ustawieniach, wywoływany później dla połączenia z Neostradą demon pppd przejmie kontrolę nad konsolą, z której został wywołany. Miej to na uwadze. Jego wywołanie, umieszczone w pliku /etc/rc.d/rc.local, spowoduje zablokowanie ekranu startu systemu i nigdy nie przejdzie on do ekranu logowania! Wszystko jest już gotowe (nie pamiętam, chyba nie trzeba było nawet przeładowywać systemu). Neostradę uruchamiam od tej pory kompletem dwóch poleceń, jako root ("su -"): # modprobe pppoatm # pppd call plik_opcji Oto efekt (pierwsze polecenie nie zgłasza żadnego komunikatu): Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 Using interface ppp0 Connect: ppp0 <--> 0.35 CHAP authentication succeeded CHAP authentication succeeded local IP address 83.31.229.143 remote IP address 213.25.2.5 primary DNS address 194.204.159.1 secondary DNS address 217.98.63.164 Oczywiście, numery IP będą się zmieniać. Ustalone natomiast na dłuższy czas są numery IP serwerów nazw (DNS), i jako takie, umieściłem je ręcznie w pliku /etc/resolv.conf, pisząc w nim: nameserver 194.204.159.1 nameserver 217.98.63.164 Jest ponoć mechanizm, który automatycznie zapisuje aktualne numery do tego pliku - podobno wystarczy stworzyć dowiązanie: # ln -s /var/run/ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf ale u mnie to nie działało, bo powyższy plik /var/run/ppp/resolv.conf przy każdym starcie systemu był kasowany. Dlatego napisałem plik (a nie dowiązanie) własnoręcznie. Demona pppd prawidłowo kończy się, wysyłając mu sygnał 15 ("kill -15 <pid_pppd>"). To samo otrzymuje się, naciskając Ctrl-C w konsoli, którą demon przejął. Tylko raz na kilkaset uruchomień, sterownik poszedł bujać w obłokach (niby pisało, że SUCCESS:0.35, ale nic się nie działo). Nie pamiętam, czy wystarczyło wyjąć wtyczkę usb modemu, włożyć ją ponownie i zrestarować sterownik, czy też przeładowałem system. W każdym razie wszystko wróciło wówczas do normy, a wypadek taki był dotychczas, słownie, pojedynczy. I to by było na tyle! Dziękuję Wam za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Styczeń 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2008 WItam dzieki za opis ale chyba nie do konca to dziala po zaladowaniu odp 3 plikow do /lib/firmware/ueagle-atm modem nadal swieci caly czas Modem z neti gdzie siec jest na laczach tepsy Bus 005 Device 002: ID 1110:9042 Analog Devices Canada, Ltd (Allied Telesyn) po wykonaniu tego co napsiałeś dostaje taki komunikat: [root@localhost ~]# modprobe pppoatm [root@localhost ~]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 connect(0.35): No such device dodalem interfejs ppp0 bo go nie mialem nie mialem jescze takich problemow jak z tym typem modemu:) mecze sie juz 2 dzien po podlaczeniu do usb swieca sie od razu obie diody tylko pod vista widac ze modem dziala poprawnie instalowalem wedlug roznych przepisow jakie tu znalazlem pytanie czy moge miec jeszcze jakis bardziej dziwny modem? jest z tylu modemu opis E4 Dzieki za wskazowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Srebrny Wilk Napisano Luty 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Sorki, rzadko tu zaglądam - stąd opóźnienie. Nie wiem, czy to pomoże, ale upewnij się, że pliki CMV4p.bin.v2 DSP4p.bin eagleIV.fw są wykonywalne. Jeśli nie, to użyj "chmod +x <nazwa_pliku>". U mnie są wykonywalne. Nie wiem, czy trzeba, ale u mnie wystarczyło zrestartować komputer (uruchomić ponownie udev?), żeby modem "ożył" i zaczął zachęcająco mrugać jednym okiem. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2008 Dzieki ale nic z tego zalatwilem inny modem - bylo szybciej - a szkoda te plik icaly czas mam nawet teraz ale nic to nie dalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mi14chal Napisano Sierpień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2008 Ja polecam lepszy sposób który jest tutaj: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18570 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi