Skocz do zawartości

Compal Fl90 Instalacja Sie Zawiesza

stachmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W zwiazku z tym, ze kupilem nowego lapka Compal FL90

T7700

2gb ram

250gb (tryb ahci wylaczony w bios)

gforce 8600gt 512ram

15.4' 1440x900

itd

mam problem z zainstalowaniem jakiegokolwiek (_linuxa_ ? Linuksa) ORT (poprostu sprzet jest chyba za nowy).

Podczas proby z Fedora 7, Ubuntu, Mintlinux, instalka nie wykrywa w ogole cd, dysku, ani wyswietlacza. Proba podania sterownikow tez spelza na niczym.

Sciagnalem Fedore 8 test3 livecd i tez pojawia sie klopot. Klopot z wyswietlaniem X-ow (wszystko sie nalezycie laduje podczas uruchamania, pojawia sie czarny ekran X-ow, nawet kursor dziala, ale system zwyczajnie wisi. Jak pozostac w trybie tekstowym? Mam dostep do pozostalych konsol tekstowych, ale nie da sie zalogowac na nie w ogole.

Jakies propozycje jak temu zaradzic? Nie wiem czy oplaca sie sciagac te 3gb obrazu dvd.

Dzieki za info.

Wracam dalej do walki

pozdro 4 @ll

Wlasnie odkrylem, ze weryfikacja CD (narzedzie do sprawdzenia fedory podczas bootowania) nie poszla poprawnie. Sprawdzilem jeszcze raz sumy kontrolne i nie wiem co jest. Da sie sp...rzyc nagranie obrazu? chyba to niemozliwe.

Da się źle ściągnąć obraz, a co za tym idzie i wypalić. Aby zostać w trybie tekstowym w grubie do lini uruchamiania dodajesz 3.

Hmm... Sciagnalem raz jeszcze i sumy sie zgadzaja. Jeszcze nie sprawdzalem CD przy bootowaniu. Wczoraj probowalem dodania na samym koncu linii uruchamiania komendy "init=3" (oczywiscie bez apostrofow). Fakt, pozostal w tekscie, ale zdecydowanie za wczesnie, bo nic sie nie zdazylo jeszcze zaladowac. czyli to nie tak. Moze cos w z tym trybem "interactive startup" ale tez kombinowalem i nie za bardzo istnieje proces, ktorego moznaby nieuruchomic. Procesu startx jako takiego nie ma :(

Hmm... Sciagnalem raz jeszcze i sumy sie zgadzaja. Jeszcze nie sprawdzalem CD przy bootowaniu. Wczoraj probowalem dodania na samym koncu linii uruchamiania komendy "init=3" (oczywiscie bez apostrofow). Fakt, pozostal w tekscie, ale zdecydowanie za wczesnie, bo nic sie nie zdazylo jeszcze zaladowac. czyli to nie tak. Moze cos w z tym trybem "interactive startup" ale tez kombinowalem i nie za bardzo istnieje proces, ktorego moznaby nieuruchomic. Procesu startx jako takiego nie ma :(

Płyty prawdopodobnie są w porządku. Niestety, prawda jest taka, że Fedora7 jest niekompatybilna z Twoim laptopem... :rolleyes: Można to nazwać uroczkiem składaczków, pechem, złośliwością rzeczy martwych lub po prostu syndromem braku wsparcia dla mało znanych kontrolerów/urządzeń. :rolleyes:

ALE, nie przejmuj się, jest nadzieja! :D Pewni Ludzie zgłebili temat i wybadali, że da sie obejść problem z dvd :) Na marginesie dodam jeszcze, że Fedora8 nie powinna mieć problemów z Twoim laptopem ;)

A teraz, po pierwsze: słabo szukałeś ;) Po drugie zaś, żeby nie wyjść na gbura, polecam lekturę TEGO LINKA

i życzę powodzenia. Mam nadzieję, że te how-to rozwiąże wszystkie problemy :)

Pozdrawiam

k_myk

Fedora 8 test3 ostatecznie odpalila sie w wersji live. Trzy razy wypalalem plyte i na szczescie do trzech razy sztuka. Takze nadzieja istnieje :)

Teraz powalcze z zainstalowaniem jej na twardym. Szczesliwie znalazl grafe i dyski. Nieszczesliwie nie znalazl prawie niczego innego :(

Co do szukania, to znalazlem juz dawno ten artykul, ale chyba jest w nim jakis blad, gdyz juz proba zrobienia iso spelzla na niczym. System mowi, ze ma problem z plikiem "image". Z reszta bede kombinowal dzis wieczor.

Poza tym odnosi sie on do starszej wersji FL90. Moja ma np juz calkowicie inna matryce i gforce 8600gt z 512ram.

Pomijajac ten fakt, to chyba jestem jednym z niewielu, ktory ma ten sprzet, a jeszcze mniej jest tych, ktorzy walcza z postawieniem (_linuxa_ → Linuksa) ORT na nim.

Starczy jednak tego biadolenia :D Pojawil sie kolejny problemik... ;)

W zwiazku z tym, ze podzielilem wczesniej 250gb dysku, zostawilem 13gb na linuksa (szczesliwa liczba; co nie? ;-) teraz instalka krzyczy, ze nie daje rady zrobic partycji. Czyzby partycja linuksa musiala byc zrobiona "na poczatku" dysku? Czy to co innego? Nie zalezy mi na super predkosci linuksa (dlatego zostawilem miejsce na partycje linuksowe na koncu dysku), ale czy to nie jest czasem warunek konieczny? Wie ktos cos moze na ten temat? Nie chce usuwac 200gb partycji i tworzyc ich na marne jeszcze raz.

Dzieki za info

Fedora 8 test3 ostatecznie odpalila sie w wersji live. Trzy razy wypalalem plyte i na szczescie do trzech razy sztuka. Takze nadzieja istnieje :)

Teraz powalcze z zainstalowaniem jej na twardym. Szczesliwie znalazl grafe i dyski. Nieszczesliwie nie znalazl prawie niczego innego :(

Co do szukania, to znalazlem juz dawno ten artykul, ale chyba jest w nim jakis blad, gdyz juz proba zrobienia iso spelzla na niczym. System mowi, ze ma problem z plikiem "image". Z reszta bede kombinowal dzis wieczor.

Poza tym odnosi sie on do starszej wersji FL90. Moja ma np juz calkowicie inna matryce i gforce 8600gt z 512ram.

Pomijajac ten fakt, to chyba jestem jednym z niewielu, ktory ma ten sprzet, a jeszcze mniej jest tych, ktorzy walcza z postawieniem (_linuxa_ → Linuksa) ORT na nim.

Starczy jednak tego biadolenia :D Pojawil sie kolejny problemik... ;)

W zwiazku z tym, ze podzielilem wczesniej 250gb dysku, zostawilem 13gb na linuksa (szczesliwa liczba; co nie? ;-) teraz instalka krzyczy, ze nie daje rady zrobic partycji. Czyzby partycja linuksa musiala byc zrobiona "na poczatku" dysku? Czy to co innego? Nie zalezy mi na super predkosci linuksa (dlatego zostawilem miejsce na partycje linuksowe na koncu dysku), ale czy to nie jest czasem warunek konieczny? Wie ktos cos moze na ten temat? Nie chce usuwac 200gb partycji i tworzyc ich na marne jeszcze raz.

Dzieki za info

Hm... Z tą nowszą wersją laptopka to mnie zagiąłeś ;) To by w sumie tłumaczyło problem z ekranem, o którym nie wspomina autor how-to... Tak na marginesie... Skąd wiesz, że opis dotyczy starszego FL-ka?

Co do tych partycji, to o ile mi wiadomo nie ma żadnych restrykcji dotyczących umiejscownienia lunucha na dysku. Jedyne zastrzezenie to ilość partycji głównych ograniczona do 4. Jak tworzyłeś partycję dla linuksa? (czym, główna/rozszerzona itp..)

Zamiat wypalać 10 takich samych płyt, sprawdzaj sumy kontrolne ;) Tam nie może być błędu i masz pewność, że wina nie leży po stronie nośnika :)

Wracając jeszcze do problemów z X-ami... próbowałeś rady bartucha82 co do 3-ki?

P.S. te 512MB przy GF to wspóldzielone z ramu, no nie? ;)

Pozdrawiam

k_myk

Hm... Z tą nowszą wersją laptopka to mnie zagiąłeś ;) To by w sumie tłumaczyło problem z ekranem, o którym nie wspomina autor how-to... Tak na marginesie... Skąd wiesz, że opis dotyczy starszego FL-ka?

Fl90 z nowsza matryca wyszly dopiero pod koniec wrzesnia, a tekst howto jest duzo wczesniejszy, co za tym idzie tamten testowany komp jeszcze wczesniejszy. To powinno wystarczyc na zakonczenie dowodu.

Co do tych partycji, to o ile mi wiadomo nie ma żadnych restrykcji dotyczących umiejscownienia lunucha na dysku. Jedyne zastrzezenie to ilość partycji głównych ograniczona do 4. Jak tworzyłeś partycję dla linuksa? (czym, główna/rozszerzona itp..)

Co do partycji, to fakt, mam zrobione cztery podstawowowe i poprostu pozostawiona reszta bez partycji. Robilem zwyklym XPkiem. Sprawdze skasowanie jednej partycji. To wiele nie kosztuje ;)

Zamiat wypalać 10 takich samych płyt, sprawdzaj sumy kontrolne ;) Tam nie może być błędu i masz pewność, że wina nie leży po stronie nośnika :)

Sumy kontrolne sie zgadzaly. Wypalenie jednak nie poszlo jak trzeba ( w zyciu bym sie tego nie spodziewal!)

Wracając jeszcze do problemów z X-ami... próbowałeś rady bartucha82 co do 3-ki?

Tak, niestety nie pomoglo :(

P.S. te 512MB przy GF to wspóldzielone z ramu, no nie? ;)

Nic bardziej mylnego :) Osobna pamiec nvidii, ram nic tutaj nie ma. Jednym slowem klawy sprzet :D pozostanie mi tylko powalczyc ze sterownikami. Wersja live za wiele rzeczy nie znalazla niestety...

Pozdrawiam serdecznie :)

Fl90 z nowsza matryca wyszly dopiero pod koniec wrzesnia, a tekst howto jest duzo wczesniejszy, co za tym idzie tamten testowany komp jeszcze wczesniejszy. To powinno wystarczyc na zakonczenie dowodu.

Jasne :) Po prostu byłem ciekaw, bo nie pamiętałem, żeby autor how to wspominał cokolwiek o jego wersji ;) Słuszne spostrzeżenie z tymi datami :)

Co do partycji, to fakt, mam zrobione cztery podstawowowe i poprostu pozostawiona reszta bez partycji. Robilem zwyklym XPkiem. Sprawdze skasowanie jednej partycji. To wiele nie kosztuje ;)

Skoro masz 4 partycje podstawowe to niestety musisz jedną usunąć.. Wiesz, rozszerzonych morzesz zrobić ile tylko chcesz ;)

Sumy kontrolne sie zgadzaly. Wypalenie jednak nie poszlo jak trzeba ( w zyciu bym sie tego nie spodziewal!)

Hm... to dziwne... Może problem ze sprzętem/sterownikiem/płytami? Albo po prostu pech, róznie to bywa z nagrywaniem cd/dvd ;) Mniejsza z tym.

Nic bardziej mylnego :) Osobna pamiec nvidii, ram nic tutaj nie ma. Jednym slowem klawy sprzet :D pozostanie mi tylko powalczyc ze sterownikami. Wersja live za wiele rzeczy nie znalazla niestety...

Miłe zaskoczenie :) No w końcu karta nie byle jaka! Najmocniejsza karta mobilna jeśli dobrze się orientuję ;) Racja, compal fl90 to kuszący sprzęt :) Solidnie wyposażony i (_wogóle_ → w ogóle) ORT.. Szkoda tylko, że są z nim takie problemy przy instalacji linucha... Chociaż... Nie jestem na czasie jeśli chdzi o linux@laptop i nie wiem czy na "markowych" lub po prostu innych sprzętach takie problemy nie wystepują...

Pozdrawiam

k_myk

Jasne :) Po prostu byłem ciekaw, bo nie pamiętałem, żeby autor how to wspominał cokolwiek o jego wersji ;) Słuszne spostrzeżenie z tymi datami :)

Skoro masz 4 partycje podstawowe to niestety musisz jedną usunąć.. Wiesz, rozszerzonych morzesz zrobić ile tylko chcesz ;)

Hm... to dziwne... Może problem ze sprzętem/sterownikiem/płytami? Albo po prostu pech, róznie to bywa z nagrywaniem cd/dvd ;) Mniejsza z tym.

Miłe zaskoczenie :) No w końcu karta nie byle jaka! Najmocniejsza karta mobilna jeśli dobrze się orientuję ;) Racja, compal fl90 to kuszący sprzęt :) Solidnie wyposażony i (_wogóle_ ? w ogóle) ORT.. Szkoda tylko, że są z nim takie problemy przy instalacji linucha... Chociaż... Nie jestem na czasie jeśli chdzi o linux@laptop i nie wiem czy na "markowych" lub po prostu innych sprzętach takie problemy nie wystepują...

=====================================

Mysle, ze raczej na kazdym nowym sprzecie bedzie to samo. A karta cisnie NFS Carbona na maxa detalach i max rozdzielczosci i jeszcze ma duuuuzo zapasu.

Procki t7700, 2gb ram, 250gb dysk, gf8600gt 512ram, bluetooth, wifi abgn, kamerka 2mpix no i matryca 1440x900 miazdza wszystko :)

Jak cos sie dowiem wiecej ze sterami to napisze posta konkretnego dla potomnych :)

pozdro

Potwierdzam. Linuch dal sie zainstalowac, gdy w systemie sa 3 podstawowe partycje. Jesli sa 4 linuksa postawic sie nie da (przynajmniej mi sie nie udalo).

Poprawnie zostala wykryta takze karta wifi Intel 4965ABGN

Nie ma audio, nad czym pracuje teraz :) Wszystkie rady mile widziane :)

Co zrobic jesli alsa prawidlowo wykryla urzadzenie, wszystkie miksery itd dzialaja, ale dzwieku nie slychac??

zaladowany modul, to: snd-hda-intel.

Nazwa urzadzenia: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Nie jest to blad typu "mute". Mikser dziala i nie jest wyciszony. Jakies pomysly czemu to nie dziala?

Pozdrawiam

Potwierdzam. Linuch dal sie zainstalowac, gdy w systemie sa 3 podstawowe partycje. Jesli sa 4 linuksa postawic sie nie da (przynajmniej mi sie nie udalo).

Poprawnie zostala wykryta takze karta wifi Intel 4965ABGN

Nie ma audio, nad czym pracuje teraz :) Wszystkie rady mile widziane :)

Co zrobic jesli alsa prawidlowo wykryla urzadzenie, wszystkie miksery itd dzialaja, ale dzwieku nie slychac??

zaladowany modul, to: snd-hda-intel.

Nazwa urzadzenia: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Nie jest to blad typu "mute". Mikser dziala i nie jest wyciszony. Jakies pomysly czemu to nie dziala?

Pozdrawiam

To nie jest kwetja linuksa. To ograniczenie dotyka wszystkich systemów operacynych, bo jest związane z dyskami twardymi. Po prostu kiedyś uznali, że 4 partycje to dużo i tak zostało do dziś ;) Oczywiście teraz jest błogosławieństwo w postaci partycji rozszerzonej ;)

Co do alsy.. Jakim mikserem sprawdzałeś ustawienia? Polecam alsamixer lub ewentualnie aumix (kiedyś ten drugi okazał się niezwykle mi pomocny).

A próbowałeś takiego motywu w modprobe.conf?

options snd-hda-intel index=0 model=toshiba

Pozdrawiam

k_myk

No, a tak konkretnie, to mozesz ich zrobic ile tylko chcesz pod warunkiem ze bedziesz chcial zrobic tylko jedna :)

To dyskow logicznych na partycji rozszerzonej mozna zalozyc ile tylko sie chce (no, prawie ;))

To tak w celu uscislenia.

Pozdro

No, a tak konkretnie, to mozesz ich zrobic ile tylko chcesz pod warunkiem ze bedziesz chcial zrobic tylko jedna :)

To dyskow logicznych na partycji rozszerzonej mozna zalozyc ile tylko sie chce (no, prawie ;))

To tak w celu uscislenia.

Pozdro

Dobrze prawisz :) Chcąc uprościć wypowiedź deliktanie przeinaczyłem fakty ;) Dzięki za zwrócenie uwagi :)

EDIT:// Kolego stachmen pochwal się jak postępy w walce! Jak udało Ci się, to Twoje doświadczenie może pomóc innym!

Pozdrawiam

k_myk