Jump to content

Instalacja Rhel 4.5 Jako Systemu Goscinnego W Rhel 5.0

majkey
 Share

Recommended Posts

Witam.

Prubuję zainstalowac w maszynie wirtualnej system RHEL 4.5 na serwerze z RedHat-em 5.0.

Moze ktos ma jakies wskazówki w jaki sposob zainstalowac RHEL 4.5 na serwerze z RHEL 5.0 to bylbym wdzieczny.

Instalacja RHEL 5.0 jako systemu goscinnego instaluje sie poprawnie, a 4.5 nie idzie. :lammer:

Pozdrawiam.

RHEL 4.5 zawiera jądro umożliwiające parawirtualizację, która jest znacznie wydajniejsza od pełnej wirtualizacji, co jest główną zaletą i przewagą Xena nad innymi technikami wirtualizacji. Zdecydowanie lepiej korzystać z parawirtualizacji, więc jeśli opiszesz co dokładnie nie zadziałało, to z chęcią pomożemy.

Parawirtualizowalne 4.5 probowalem instalowac w taki sposob:

- utworz maszyne wirtualna

- wybralem parawirtualization

- klikalem dalej, dalej, dalej az do momentu gdzie nalezało podac URL z ktorego ma byc pobierane pakiety RHEL 4.5

- wpisałem sciezke do mojego serwera www na ktorym umiescilem drzewo katalogow przegrane z plytek RHEL 4.5

- po nacisnieciu dalej wywalilo blad ze jest jakis problem z lokalizacja URL...

Jak przegladalem logi serwera www na ktorym umiescilem drzewo katalogow przegrane z plytek RHEL 4.5 to zauwazylem ze nie moze znalezc lokalizacji ../images/xen/vmlinuz

:lammer:

zauwazylem ze nie moze znalezc lokalizacji ../images/xen/vmlinuz

To wyraźny symptom złej konfiguracji sieci albo serwera www.

Upewnij się, że firewall umożliwia dostęp do Twojego serwera www z zewnątrz (czyli nie z localhosta - w końcu system gość to wirtualnie obcy system), a także że konfiguracja sieci systemu hostującego jest poprawa (czyli system w wirtualnej maszynie otrzymuje prawidłowy adres IP i ma dostęp do Twojego systemu). Jeszcze jednym zabezpieczeniem powodujących taki efekt może być SELinux (np. jeśli umieściłem obraz systemu w innym katalogu niż /var/lib/xen/ albo jeśli udostępniasz przez serwer www podmontowane zdalnie obrazy lub dowiązania symboliczne). Jeśli nadal sobie nie poradzisz, z chęcią przeprowadzę Cię przez instalację i troubleshooting krok po kroku (:

To wyraźny symptom złej konfiguracji sieci albo serwera www.

Wstyd sie przyznać ale to byl fakt :)

Zle podawane sciezki podczas instalacji... Ech, za duzo czasu przed kompem.

Fajnie, że juz hula.

BTW: maszyne wirtualna odpalam z basha poleceniem #xm create /etc/xen/rhel4-guest

a z poziomu graficznego narzedzia do zarzadzania maszynami nie chce mi sie odpalac...

BTW: maszyne wirtualna odpalam z basha poleceniem #xm create /etc/xen/rhel4-guest

Słusznie.

a z poziomu graficznego narzedzia do zarzadzania maszynami nie chce mi sie odpalac...

Aktualna wersja nie umożliwia podglądania nieaktywnych maszyn. W RH5 Update 1 powinno się to zmienić :)

Aktualna wersja nie umożliwia podglądania nieaktywnych maszyn. W RH5 Update 1 powinno się to zmienić :)

no to troche czerstwo...

jak najszybciej czekam na pierwszy updejt. :D

BTW: moze wiesz z wlasnego doswaidczenia ile maszyn vitualnych mozna odpalic na raz bez ryzyka jakis zwisow, pracy nostable?..

moj serv. to 2 x Core Duo 2,66GHz + 4GB RAM operacyjnej.

BTW: moze wiesz z wlasnego doswaidczenia ile maszyn vitualnych mozna odpalic na raz bez ryzyka jakis zwisow, pracy nostable?..

moj serv. to 2 x Core Duo 2,66GHz + 4GB RAM operacyjnej.

To bardzo trafne pytanie, gdyż odpowiedź jest nieprosta: to zależy. Eksperymentowałem z maszyną posiadającą 2GB pamięci RAM i udało mi się na niej uruchomić tyle maszyn, na ile wystarczyło pamięci operacyjnej. Muszę podkreślić, że to były nicnierobiące maszyny.

Właściwe wyznaczenie granic stabilnej pracy leży w rękach użytkownika. Pomijając ograniczenia sprzętowe, zależy głównie od zadań i ich wagi powierzanym zwirtualizaowanym systemom, a także od ich obciążenia.

Uniwersalnego lekartwa nie ma - trzeba się pobawić (;