pakomm Napisano Październik 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2007 Witam. Chcę zainstalować program Mała Księgowość na Fedora 7 x86_64. Niestety coś idzie nie tak i nie pojawia mi się skrót ani pliczek wykonalny. Oni – ci od LeftHand mają na FAQ, cytuję: „24. Uruchamiam na (_linuxie_ → Linuksie) ORT z włączonym mechanizmem SeLinux program LeftHand i nie pojawia się okno logowania do programu, a w pliku ~/ledger.log znajduje się informacja "./ledger: error while loading shared libraries: ./lib/libjs.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied" Biblioteka libjs.so wykonuje operacje na własnym stosie i jest blokowana przez mechanizm SeLinux. Aby nie wyłączać całkowicie mechanizmu SeLinux i móc uruchomic program LeftHand należy z poziomu użytkownika ROOT (su -) wywołać dwa polecenia: setsebool -P allow_execheap true setsebool -P allow_execmod true” Dzwoniłem do pomocy technicznej też mi powiedzieli że problem tkwi w włączonej usłudze SeLinux. Jednak gdy z konsoli wpisałem odpowiednie sugerowane polecenie to: [root@localhost marcin]# setsebool -P allow_execmod true bash: setsebool: command not found Czy jest jakiś sposób aby wyłączyć SeLinux ? Czy jest on potrzebny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2007 [root@localhost marcin]# setsebool -P allow_execmod true bash: setsebool: command not found Czy jest jakiś sposób aby wyłączyć SeLinux ? Czy jest on potrzebny? Wyłączyć zawsze można, ale jest to związane ze znacznym obniżeniem ogólnego poziomu bezpieczeństwa. Gdzie jest setsebool? $ locate sebool /usr/sbin/getsebool /usr/sbin/setsebool /usr/sbin/togglesebool ... Użyj polecenia /usr/sbin/setsebool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2007 Użyj polecenia /usr/sbin/setsebool A jeszcze lepiej (choc wyjdzie na to samo) uzyj polecenia su - (tak jak pokazali na FAQ)... Czy problemy z kreska sie kiedykolwiek skoncza? Niesadze.. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Październik 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2007 A jeszcze lepiej (choc wyjdzie na to samo) uzyj polecenia su - (tak jak pokazali na FAQ)... Czy problemy z kreska sie kiedykolwiek skoncza? Niesadze.. Pozdro True True... "Kreska" to klasyka gatunku A propos zmiany ustawień SEL: system-config-securitylevel Oczywiście po "su - Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi